Ξεκίνησε εχθές (23/01) ο “Σχολικός Μαραθώνιος Ανακύκλωσης” στα 13 δημοτικά σχολεία του δήμου Ορεστιάδας, με την τοποθέτηση των ειδικών κάδων στους οποίους οι μαθητές θα ανακυκλώνουν χαρτί, αλουμίνιο και μπαταρίες. Στο πλαίσιο του προγράμματος follow green, τα παιδιά θα…ακολουθούν τους πράσινους κάδους και θα συγκεντρώνουν σε αυτούς τα συγκεκριμένα υλικά, διεκδικώντας να διακριθούν στο τέλος της χρονιάς, ως οι “πρωταθλητές” της ανακύκλωσης για το τρέχον σχολικό έτος.

Οι εκπρόσωποι του follow green, μαζί με υπαλλήλους του δήμου Ορεστιάδας, τοποθέτησαν σε κάθε μία από τις 13 σχολικές μονάδες από 8 μικρούς κάδους, στους οποίους αναγράφεται το ανακυκλώσιμο υλικό που θα πρέπει να εναποθέτουν οι μαθητές.
Ο “μαραθώνιος” υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας των δήμων με τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., τελεί υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, την ΑΦΗΣ και το πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου ‘’Κάθε Κουτί Μετράει’’. Ο όγκος των υλικών που θα συγκεντρώνονται στους κάδους ανακύκλωσης των σχολείων θα καταγράφεται ηλεκτρονικά στη σελίδα του Followgreen του δήμου Ορεστιάδας (https://followgreen.gr/orestiada), και βάσει της απόδοσης, το κάθε σχολείο θα κερδίζει πόντους. Παράλληλα, πρόσθετοι πόντοι θα μπορούν να προέρχονται από τη συμμετοχή των μαθητών στις διαδικτυακές δράσεις της πλατφόρμας του follow green αλλά και από “δωρεές” των γονέων τους. Μετά το πέρας της σχολικής δράσης, ο δήμος θα επιβραβεύσει όλα τα σχολεία για την προσπάθεια και την προσφορά τους, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που θα διοργανώσει.
Σημειώνεται ότι μαζί με τον δήμο Ορεστιάδας, από εχθές ξεκίνησε ο Σχολικός Μαραθώνιος Ανακύκλωσης και στα δημοτικά σχολεία του δήμου Κομοτηνής, ενώ πριν από έναν περίπου μήνα η δράση έκανε “πρεμιέρα” στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα δημοτικά σχολεία του δήμου Δράμας. Οι τρεις δήμοι, άλλωστε, ήταν οι πρώτοι που “ανέβηκαν” στην πλατφόρμα του follow green σε επίπεδο Περιφέρειας.

Από τις 29 Νοεμβρίου 2019, που ο δήμος Ορεστιάδας βρίσκεται στην πλατφόρμα του followgreen, έχουν εγγραφεί 250 μέλη, ενώ 32 τοπικές επιχειρήσεις έχουν επίσης εισαχθεί με τις 58 παροχές/εκπτώσεις που προσφέρουν εξαργυρώνοντας τους πόντους που συγκεντρώνουν οι πολίτες από “δηλωμένη” ανακύκλωση στους μπλε και κίτρινους κάδους ή από τις δωρεές τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου, για τις οποίες χορηγείται στον δωρητή εξαργυρώσιμο κουπόνι επιβράβευσης. Σε περίπτωση που είναι γονείς μαθητών δημοτικού σχολείου, μπορούν να δωρίζουν τους πόντους τους στο σχολείο των παιδιών τους, ενισχύοντάς το, με τον τρόπο αυτό, στον σχολικό μαραθώνιο ανακύκλωσης.
“Θέλουμε όλοι οι δημότες του δήμου Ορεστιάδας να γίνουν μέλη και να επωφεληθούν από τις προσφορές αυτές αλλά και να ενημερωθούν από το ενημερωτικό/εκπαιδευτικό υλικό που έχουμε στην πλατφόρμα”, δήλωσε με αφορμή τη χθεσινή έναρξη του σχολικού μαραθώνιου ανακύκλωσης στον δήμο Ορεστιάδας ο εκπρόσωπος του followgreen, Παναγιώτης Λεβέντης.

Προέτρεψε επίσης τους γονείς των μαθητών να γίνουν μέλη στην πλατφόρμα, “για να ενισχύσουν την προσπάθεια των παιδιών στον σχολικό μαραθώνιο που ξεκινά, δίνοντας πόντους στο σχολείο της επιλογής τους”.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του 8ου δημοτικού σχολείου Ν. Ορεστιάδας, Ζωή Καραβοκύρη, τόνισε ότι “τα σχολεία ανταποκρίθηκαν στη θετική αυτή πρόσκληση του δήμου, που αφορά στη διαδικασία της ανακύκλωσης, με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση οι μαθητές και μαζί τους και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί και, κατ’ επέκταση, όλοι οι πολίτες”.

Η ίδια σημείωσε ότι “η δράση είναι ανταποδοτική, αφού τα παιδιά θα ανακυκλώνουν και θα επιβραβεύονται γι΄ αυτό”, ενώ κάλεσε όλους τους γονείς των μαθητών “να στηρίξουν την προσπάθεια, όπως θα τη στηρίξουν και οι εκπαιδευτικοί…”.
Για μία “δυναμική αρχή στα δημοτικά σχολεία του δήμου, με σκοπό τα παιδιά να εμβαθύνουν στις πρακτικές διαχείρισης υλικών και στα οφέλη της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, δίνοντας το παράδειγμα και σε όλους μας”, έκανε λόγο ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, υπογραμμίζοντας πως “στόχος της δράσης είναι μία πιο καθαρή και φιλική πόλη”.

Μοιράσου το άρθρο: