Στις 8 Ιανουαρίου θα εκδικαστεί η έφεση που έχει ασκήσει κατά της απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ορεστιάδας, ο τούρκος πολίτης, Μουσά Αλερίκ.

Στον δημοτικό υπάλληλο του δήμου Αδριανούπολης της Τουρκίας, είχε επιβληθεί η ποινή των 5 μηνών φυλάκισης με 3ετή αναστολή και καταβολή 1.500 ευρώ , για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 2 Μαΐου 2018, ο Μουσά Αλερίκ , χειριστής σκαπτικού μηχανήματος, είχε μεταβεί στην οριογραμμή του ύψους του τουρκικού τελωνείου Παζάρ Κιουλέ και του ελληνικού των Καστανεών Ορεστιάδας, για την εκτέλεση εργασιών .Κατά τη διάρκεια των εργασιών, άρχισε να κινείται με το όχημα που οδηγούσε προς την ελληνική πλευρά , χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνεται στα σήματα των στρατιωτών του ελληνικού φυλακίου να σταματήσει, κάτι που έγινε όταν τελικά πέρασε 10 μέτρα στο ελληνικό έδαφος. Ο 40χρονος Μουσά Αλερίκ, συνελήφθη, κρατήθηκε για λίγες ώρες στο τελωνείο Καστανεών και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας

Οι ισχυρισμοί

Σύμφωνα με τα όσα είχε καταθέσει στην εισαγγελία όπου προσήχθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, του είχε δοθεί η εντολή από την υπηρεσία του να μεταβεί στο Παζάρ Κιουλέ για εκτέλεση σκαπτικών εργασιών . Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώρισε τη περιοχή του τελωνείου καθώς ήταν η πρώτη φορά που πήγαινε σε εκείνο το σημείο και πως δεν αντιλήφθηκε ούτε ότι πέρασε στην ελληνική πλευρά αλλά ούτε και τους στρατιώτες όταν του έκανα σήμα να σταματήσει.

Η επιστροφή στην Τουρκία

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 5 Μαϊιου και αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απέλασής του, ο δημοτικός υπάλληλος αφέθηκε στην οριογραμμή μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, λίγα μέτρα από το τελωνείο Παζάρ Κιουλέ, όπου τον ανέμεναν οι γονείς, η οικογένειά του, συγγενικά του πρόσωπα, φίλοι και ο δήμαρχος Αδριανούπολης.

Ο Δικηγόρος του

Όπως είπε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο δικηγόρος του, Χρήστος Καπετανίδης, αν και ο ίδιος δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη με τον Μουσά Αλερίκ, είναι σίγουρος ότι ο δεύτερος έχει λάβει γνώση της κλήσης του για να παρασταθεί στο δικαστήριο, μέσω του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η σχετική ειδοποίηση αποστέλλεται τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης. «Θα ζητήσουμε ή την πλήρη αθώωση του ή τη μείωση της ποινής του σε περίπτωση καταδίκης» είπε ο κ. Καπετανίδης, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει αν τελικά ο πελάτης του θα παρασταθεί αυτοπροσώπως ή αν θα παρασταθεί με πληρεξούσιο προς τον δικηγόρο του.

Μοιράσου το άρθρο: