Ορεστιάδα: To 32% των παιδιών και των εφήβων στην ΑΜΘ είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα

Το 32% των παιδιών παιδικής και εφηβικής ηλικίας στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας- Θράκης είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος “ΕΥΖΗΝ” (2014-2015), που υλοποιεί εδώ και 3 χρόνια το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Το ποσοστό αυτό είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο της χώρας, που ανέρχεται στο 30%. Επίσης, είναι αυξημένο σε σχέση με τις περιφέρειες Θεσσαλίας και Ηπείρου, όπου τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 27% και 28%, και μειωμένο συγκριτικά με τα στοιχεία που καταγράφηκαν στη νησιωτική Ελλάδα, όπου τα ποσοστά βρίσκονται μεταξύ 35% και 40%.

“Τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχε αυξητική τάση, ενώ τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως το ποσοστό των παιδιών που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, έχει σταθεροποιηθεί”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας ο Μιχάλης Γεωργούλης, διαιτολόγος- διατροφολόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος ΕΥΖΗΝ. Σημείωσε επίσης πως “οι αιτίες είναι πολυπαραγοντικές, αλλά τον σημαντικότερο ρόλο φαίνεται ότι παίζουν τα γονίδια και ο τρόπος ζωής”.

Παρά την παρατηρούμενη σταθεροποίηση, πάντως, τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας παραμένουν ανησυχητικά υψηλά στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, με ανάλογο πρόβλημα. Το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ συνεχίζεται και φέτος με δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, με στόχο τη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων, μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος