ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

«O Έβρος δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο για τη λειτουργία κλειστού κέντρου, δεν μιλάμε για μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στο 1% του πληθυσμού όπως συμβαίνει σε άλλες περιφέρειες, δεν θα υπάρχουν μόνιμοι πρόσφυγες και μετανάστες που θα μένουν στη Θράκη και στα νησιά μας για λόγους ευνόητους, αλλά θα υπάρχει ροή η οποία θα έχει να κάνει με την ταυτοποίηση θα έχει να κάνει με το ζήτημα της απονομής του καθιστώς της Διεθνούς προστασίας και αν δεν απονέμεται αυτό το καθεστώς διεθνούς προστασίας θα μεταφέρονται σε κλειστά κέντρα σε άλλες σε περιοχές μέχρι να γίνει η επιστροφή τους στην Τουρκία,» ανέφερε από την Αλεξανδρούπολη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας Πέτσας ερωτηθείς σχετικά με τη λειτουργία hotspot, κέντρων φιλοξενίας και εγκατάσταση μεταναστών, κατά την διάρκεια διακαναλικής Συνέντευξης που παραχώρησε.

Ειδικότερα για το μεταναστευτικό είπε πως «είναι ένα ζήτημα σοβαρό, που διατρέχει όλη την ελληνική κοινωνία, είναι ένα από τα προβλήματα ασφάλειας και για να το αντιμετωπίσουμε υλοποιούμε ένα σχέδιο συνεκτικό». Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και τόνισε πως προχωρούν τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που υπάρχει για το προσωπικό.

«Στο πλαίσιο της καλύτερης φύλαξης των συνόρων μας, κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε ώστε να μειωθούν οι ροές όπως έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο από τη θάλασσα αλλά και από την ξηρά, να επιταχύνουμε τιςδιαδικασίες ασύλου, έχουμε κάποια πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα τις πρώτες εβδομάδες του 2020, μετά την αλλαγή που ψηφίστηκε πέρυσι, όσον αφορά την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων αλλά και εκείνους οι οποίοι θα πρέπει να επιστραφούν προς τη γειτονική Τουρκία, σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας», είπε.

«Είμαστε στην αφετηρία μιας νέας δεκαετίας και μιας νέας εποχής για την χώρα μας, περνάμε μια δεκαετή κρίση και την αφήνουμε πίσω μας και γυρίζουμε με αισιοδοξία μια σελίδα μπροστά,» είπε ο κ. Πέτσας και τόνισε : «τo επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυο βασικές προκλήσεις .Η μια είναι η οριστική αλλαγή σελίδας στην οικονομία και σε ένα δεύτερο επίπεδο τις προκλήσεις τις γεωπολιτικές που συνδέονται τόσο με τα ζητήματα τα εθνικά και τα ζητήματα της Τουρκικής προκλητικότητας στην Αν. Μεσόγειο ,αλλά και τα ζητήματα αντιμετώπισης των μεγάλων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που αποτελούν ένα ζήτημα σοβαρό για την κοινωνική μας συνοχή, αλλά και ένα πεδίο μέσα στο οποίο θα κριθεί η συνοχή και η αλληλεγγύη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προβλήματα τον 21ο αιώνα.»

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, λέγοντας πως «δεν είναι κάτι καινούριο», αλλά «κάτι με το οποίο έχουμε μάθει να ζούμε και δεν φοβόμαστε να το αντιμετωπίσουμε για τρεις λόγους. Πρώτον γιατί έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Δεύτερον γιατί έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τρίτον γιατί έχουμε τη δύναμη να κάνουμε ότι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα… Δεν φοβόμαστε, θα κάνουμε ότι χρειαστεί να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μόνο που το λέμε είναι σαφές ότι το μήνυμα φτάνει εκεί που πρέπει να φτάσει και δεν θα χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε,» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην οικονομία ,τόνισε ότι «η οικονομική ανάπτυξη το 2019 είναι υψηλότερη από αυτή που όλοι εκτιμούσαν όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης» και εκτίμησε ότι «θα υπερβεί το 2,5% το 2019, όταν οι εκτιμήσεις μιλούσαν για κάτω από 2% και ο προϋπολογισμός μιλούσε για 2%. «Αυτό μας δίνει ένα πολύ καλό σκαλοπάτι για να πάμε το 2020 σε αριθμούς υψηλότερους ακόμη και από το 3%,» είπε χαρακτηριστικά.

O Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, προσκεκλημένος στην εκδήλωση κοπής πίτας της τοπικής ΝΟΔΕ.

Μοιράσου το άρθρο: