Εξηγήσεις για τη μη εκτέλεση των δρομολογίων των πλοίων «ΣΑΟΣ ΙΙ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, έχει κληθεί να δώσει στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο πλοιοκτήτης της SAOS Ferries.

Παράλληλα, για σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η διϋπουργική σύσκεψη με θέμα τη Σαμοθράκη και τη δρομολόγηση οριστικής λύσης στο πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή της σύνδεση. Θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, και με τη συμμετοχή των υπουργών Ναυτιλίας, Τουρισμού, Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών. Το απόγευμα, σε συνάντηση που θα ακολουθήσει, για τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα ενημερωθούν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο απερχόμενος και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του νησιού, Θανάσης Βίτσας και Νίκος Γαλατούμος και οι βουλευτές του νομού Έβρου.

Εν τω μεταξύ, η SEA Jets ανακοίνωσε το πρόγραμμα των δρομολογίων του “Άνδρος JET” για σήμερα και αύριο, επισημαίνοντας ότι το πλοίο θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τη διασύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι να εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση. “Η SEAJETS είναι πάντα δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, δίνει και θα δίνει λύσεις σε όποια προβλήματα και ανάγκες προκύπτουν στο Αιγαίο”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία. Μέχρι την Κυριακή 25 Αυγούστου παρατάθηκε και η ναύλωση του οχηματαγωγού “ΆΝΑΞ”.
Τι αναμένουν οι φορείς του νησιού
Οι φορείς του νησιού, πάντως, αναμένουν τα αποτελέσματα της σημερινής σύσκεψης, «προσδοκώντας πολλά», όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας. “Ζητάμε να σπάσουν οι μονοπωλιακές συνθήκες, και για να γίνει αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υποδομών στο λιμάνι», πρόσθεσε ο κ. Βίτσας, υπογραμμίζοντας ότι τα απαιτούμενα έργα έχουν προετοιμαστεί σε μεγάλο βαθμό. «Ήδη από το 2014 ξεκίνησε το Master Plan και σήμερα βρίσκεται στη διαδικασία των εγκρίσεων. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει την εκβάθυνση του λιμανιού, τις υπόλοιπες υποδομές που χρειάζονται και την επέκταση των υφιστάμενων, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο λιμένας θα μπορεί να μας καλύψει τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε συγκεκριμένα ο απερχόμενος δήμαρχος Σαμοθράκης. Όσον αφορά τους επιχειρηματίες του νησιού, εκτός από τα άμεσα μέτρα που θα μετριάσουν τις μεγάλες οικονομικές απώλειες που υπέστησαν, ζητούν και την υλοποίηση ενός συγκεκριμένο σχεδίου αποκατάστασης του «ονόματος της Σαμοθράκης, ως τόπου προορισμού», καθώς φοβούνται ότι η «κακή εικόνα που βγήκε προς τα έξω όλες τις προηγούμενες ημέρες, θα έχει επιπτώσεις και για τα επόμενα χρόνια».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Μοιράσου το άρθρο: