Το «Παιδικό Επισκεπτήριο» στις φυλακές της Πάτρας, έναν χώρο όπου γονείς κρατούμενοι, θα μπορούν να συναντούν τα παιδιά τους, σε ένα φιλικό προς αυτά περιβάλλον, εγκαινίασαν σήμερα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης.
Πρόκειται για χώρο που μοιάζει με παιδικό δωμάτιο με παιχνίδια και παιδικές ζωγραφιές, ώστε να μην παραπέμπει καθόλου σε χώρο φυλακής. Ένα πρωτοποριακό μέτρο που έχει εφαρμοστεί σε άλλες δύο φυλακές και ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχολογία των παιδιών.

Επρόκειτο για αίτημα των ίδιων των κρατουμένων, καθώς είχαν παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου τους, σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας με τα παιδιά τους.
Ο διαχωρισμός ήταν επιβεβλημένος, καθώς στον ίδιο χώρο των επισκεπτηρίων συνωστίζονταν πάρα πολλοί κρατούμενοι, ενώ δεν έλειπαν και οι στιγμές έντασης και φόρτισης.
Η παρακολούθηση θα γίνεται με κάμερες, ενώ οι υπάλληλοι θα μπορούν μέσα από ειδικού τύπου παράθυρα να επιβλέπουν και να παρέμβουν εάν υπάρξει κάποιο σοβαρό περιστατικό.
Με την δημιουργία του «Παιδικού Επισκεπτηρίου» αναμένεται να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες που έχει στα παιδιά η φυλάκιση των γονέων τους αλλά και η ενδυνάμωση των σχέσεων της οικογένειας για τα άτομα τα οποία εκτίουν ποινή φυλάκισης.
Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και ο γενικός γραμματέας υπουργείου Δικαιοσύνης, επισκέφτηκαν  και το χώρο του νέου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που ήταν το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτουργούσε ως παράρτημα και τώρα θα μπορέσει να πολλαπλασιάσει την ιδιαίτερα εκπαιδευτική, ανθρωπιστική και κοινωνική προσφορά του.
Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Δ. Αχαϊας Χρήστος Νικολάου, και εκπρόσωποι του Εκπαιδευτικού και Δικαστικού χώρου.
Σύνταξη: Δήμητρα Αναργύρου

Μοιράσου το άρθρο: