Ιστορία 1000 χρόνων έγινε στάχτη στη Μονή Βαρνάκοβα (video)

Συνεχίζει να καίει η φωτιά στο Μοναστήρι της Βαρνάκοβας στη Φωκίδα και όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειναν στο σημείο φοβούμενοι αναζωπύρωση, ενώ από το πρωί  συνεχίστηκε η επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης όλων των εστιών καθώς η μονή είναι φτιαγμένη κυρίως από  ξύλο.

Ιστορία 1000 χρόνων έγινε στάχτη στη Μονή Βαρνάκοβα (video)
Exif_JPEG_420

Η φωτιά που ξέσπασε στο ιστορικό Μοναστήρι της Δωρίδας, την «Αγία  Λαύρα της  Ρούμελης», μέσα σε λίγες ώρες και λόγω των εύφλεκτων υλικών δεν άφησε τίποτα όρθιο, καταστρέφοντας ολοσχερώς τα κελιά και σχεδόν όλους τους βοηθητικούς χώρους μαζί με το αρχείο. Οι 19 μοναχές και η γερόντισσα ηγουμένη  έσωσαν με κίνδυνο της ζωής τους την εικόνα της Παναγιάς λίγο πριν εκκενώσουν το Μοναστήρι.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με οχήματα και πεζοπόρο τμήμα, από Ναύπακτο, Πάτρα, Αίγιο, Μεσολόγγι, Αγρίνιο και Άμφισσα με επικεφαλής τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Κων/νο Κυριακόπουλο κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά και να αποκλείσουν τα εύφλεκτα υλικά.

Ιστορία 1000 χρόνων έγινε στάχτη στη Μονή Βαρνάκοβα (video)
Exif_JPEG_420

Οι  Μητροπολίτες  Φωκίδας κ.κ. Θεόκτιστος και Ναυπάκτου κ.κ.Ιερόθεος βρέθηκαν στο Μοναστήρι  ,όπως και ο Δήμαρχος Δωρίδας Γ.Καπεντζώνης με τον αντιδήμαρχο Α.Ευσταθίου, για να δουν το μέγεθος της καταστροφής και τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Το Μοναστήρι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου ιδρύθηκε το 1077 παίρνοντας τη σημερινή του μορφή το 1831.Κάτω από τον Καθολικό ναό που σώθηκε βρίσκονται τάφοι των Κομνηνών. Οι μοναχές όπως μας είπαν χαρακτηριστικά…με τη βοήθεια του Θεού θα το φτιάξουν και πάλι.

Νίκη Παπαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος