Ταξίδευσε στο χώρο και το χρόνο πενήντα δημοσιογράφους από όλη τη χώρα ο θρυλικός Μουτζούρης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατόν είκοσι χρόνων  από τη λειτουργία  της σιδηροδρομικής γραμμής Διακοφτού – Καλαβρύτων, εκπρόσωποι δημοφιλών  ΜΜΕ πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή με το τραινάκι μένοντας έκπληκτοι από τη σπάνια ομορφιά της διαδρομής.

Η πρώτη ατμομηχανή του 1896 τέθηκε σε λειτουργία για λίγα μέτρα και  πραγματικά εντυπωσίασε ! Οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν ακόμα  στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν  τοπικά  εδέσματα και κρασιά στο σιδηροδρομικό Σταθμό του Διακοφτού.

Με  τον τρόπο αυτό, αλλά και με  τις εκδηλώσεις που γίνονται  στη διάρκεια του  μήνα, ο οδοντωτός  γιορτάζει τα  γενέθλιά του. Τι κι αν είναι 120 χρονών; Παραμένει νεότατος και έτοιμος για τις καθημερινές του διαδρομές. Η κατασκευή του σιδηροδρόμου ξεκίνησε το 1889 από την Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη. Το πρώτο δρομολόγιο έγινε  επτά χρόνια αργότερα  με επιβάτη τον Βασιλιά Γεώργιο τον Α’ και είχε διάρκεια δυόμιση ώρες. Το 1959 η γραμμή απέκτησε πετρελαιοκίνητους συρμούς και η διάρκεια του ταξιδιού μειώθηκε στα  85 λεπτά. Πολλά χρόνια μετά … το 2003  ξεκίνησε η ανακατασκευή του δικτύου και  έπειτα από έξι χρόνια η νέα σύγχρονη Εποχή για τον Οδοντωτό ήταν γεγονός ! Το ταξίδι έγινε πιο άνετο  και οι συρμοί πιο γρήγοροι.

Μια μοναδική  εμπειρία που θα γεμίσει με υπέροχες εικόνες  τα μάτια  και την ψυχή  του επισκέπτη!

Αρωγοί σε  αυτή την προσπάθεια  η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας(ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α), οι Δήμοι Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΟΣΕ, Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και φορείς της περιοχής.

 

Σύνταξη: Αθανασία Σταμοπούλου

 

 

Μοιράσου το άρθρο: