Ο κορονοϊός δεν προκαλεί μόνο δυσάρεστες συνέπειες. Αυξάνει και το αίσθημα της αλληλεγγύης σε μια κοινωνία που χρειάζεται δράσεις και πρωτοβουλίες για να αυξήσει το ποσοστό της συνοχής της. Η καραντίνα και η απαγόρευση της κυκλοφορίας δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες σε πολλούς συνανθρώπους μας που από μόνοι τους δεν μπορούν σίγουρα να τις ξεπεράσουν.

Ομάδα εθελοντών της Πάτρας δημιούργησε έτσι μία σελίδα στο facebook, την Καραντίνα Helpers, με στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς. Πρόκειται για μια ομάδα  περίπου 200 Πατρινών που αυτο-οργανώθηκαν μέσω του διαδικτύου που μπορούν ακόμα να μετακινούνται και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν άτομα που είτε είναι σε καραντίνα, είτε αδυνατούν να μετακινηθούν, ανεξάρτητα αν έχουν προβλήματα υγείας.

Η βοήθεια μπορεί να αφορά ψώνια από το σούπερ-μάρκετ, προμήθεια φαρμάκων, και μικροθελήματα.

Όσοι αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα μπαίνουν στη σελίδα αυτή και με ένα απλό εισερχόμενο μήνυμα ή στον τοίχο, καλούν τους εθελοντές σε βοήθεια για οτιδήποτε θελήσουν.

Η πρωτοβουλία αυτή που δείχνει ότι η αλληλεγγύη και η αγάπη για τον συνάνθρωπο μπορεί να αποτελέσουν τα όπλα μας για να νικήσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό, πάρθηκε από μία ομάδα νέων ανθρώπων που είχε έτσι και αλλιώς μέσα της τη διάθεση για συνεισφορά, προσφορά και εθελοντισμό.

Στην σελίδα οι εθελοντές αναφέρουν τα εξής: «Δεδομένης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και επειδή οι στιγμές είναι δύσκολες για όλους, θεωρούμε ότι είναι η στιγμή που ο καθένας μας θα πρέπει να βγει μπροστά και να δείξει έμπρακτα την δύναμη που έχουν οι ομάδες.

Μέσα σε όλο αυτό να δούμε την ευκαιρία να ξαναγίνουμε άνθρωποι. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κάνεις. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμα και από το σπίτι μας.

Δεν ξεχνάμε, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις και αποφεύγουμε να βγαίνουμε αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Ανάμεσα σε εμάς υπάρχουν όμως και αυτοί που μπορούν να μετακινούνται είτε γιατί το επιβάλουν οι συνθήκες (π.χ. εργαζόμενοι επιχειρήσεων που ακόμα λειτουργούν), είτε γιατί πρέπει να καλύπτουν βασικές ανάγκες τους και δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Προκειμένου λοιπόν να βοηθήσουμε άτομα που είτε είναι σε καραντίνα, είτε αδυνατούν να μετακινηθούν, ανεξάρτητα αν έχουν προβλήματα υγείας, ζητάμε να εγγραφείτε στην ομάδα δίνοντας μας στοιχεία για τις περιοχές που μπορείτε να κινηθείτε βοηθώντας όλους αυτούς.

Ενδεικτικά η βοήθεια μπορεί αφορά ψώνια από το SM, προμήθεια φαρμάκων, και άλλα «θελήματα». Η τελική συνεννόηση θα γίνεται απευθείας μεταξύ των ενδιαφερόμενων ενώ θα ζητείται και ενημέρωση των διαχειριστών της σελίδας κατά την ολοκλήρωση.

Τα στοιχεία σας δεν θα κοινοποιηθούν και θα είναι μόνο στην διάθεση του διαχειριστή των αιτημάτων, ο οποίος έχει την ευθύνη να διαγράψει κάθε εγγραφή με την λήξη της όλης διαδικασίας.

Τα αιτήματα θα μπορούν να αναρτώνται στον τοίχο της ομάδας ή να αποστέλλονται με προσωπικό μήνυμα στους διαχειριστές. Εννοείται πως όλη η προσπάθεια είναι εθελοντική και δεν υπάρχει κανενός είδους αμοιβή».

Ειρήνη Μαραγκού

Μοιράσου το άρθρο: