Τα παλιά χρόνια, τον 19ο αιώνα, έφευγαν τέτοια εποχή από την πόλη μας τα περίφημα Πριμαρόλια, τα πρώτα καράβια φορτωμένα με τη νέα σοδειά και την καλύτερη ποιότητα Κορινθιακής – μαύρης σταφίδας. Τα πλοία αναχωρούσαν μέσα σε μουσικές και γιορτές για τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης.. Επιστρέφοντας έφερναν «πλούτον και πολιτισμόν από την Εσπερίαν», παίζοντας σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της χώρας.

..και το ταξίδι …ξεκινά και πάλι , με το Νέο  Φεστιβάλ Πριμαρόλια που ως τις 20 Οκτωβρίου, θα φιλοξενεί και θα παρουσιάζει καλλιτεχνικές και ενημερωτικές δράσεις, μουσική, κινηματογράφο, γεύση, αλλά και ποίηση, θέατρο, συζήτηση και προβληματισμό.
Το άνοιγμα του 1ου Φεστιβάλ Πριμαρόλια και τα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Έλα στον κήπο μου», έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 στο Αίγιο, αλλά και μεγάλης ανταπόκρισης, θαυμασμού και συγχαρητηρίων από τους παρευρισκόμενους και τους επισκέπτες.
 

Οκτώ εικαστικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία καταφθάνουν στο Αίγιο για πρώτη φορά για να συνομιλήσουν με τον τόπο και να δημιουργήσουν νέα καλλιτεχνικά έργα.

Αφορμή, το τοπίο της περιοχής αλλά και η διαχρονική εμπορική, διατροφική, ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική αξία της μαύρης σταφίδας.
Η έκθεση – σε επιμέλεια της Νάνσυ Χαριτωνίδου – εστιάζει στη μεταφορική έννοια του κήπου… ως τόπο συνάντησης και συνάθροισης αισθήσεων,  ιδεών – ένα σημείο σύζευξης ύλης και νοήματος, παρελθόντος και μέλλοντος.. αποκτά δε έναν τόπο ειδικό χαρακτήρα, καθώς αναπτύσσεται μέσα σε ένα εμβληματικό διατηρητέο και αναπαλαιωμένο κτίριο, μια από τις παλιές σταφιδαποθήκες στην παραλιακή ζώνη της πόλης, που κατά τον Μεσαίωνα ονομαζόταν Βοστίτσα, δηλαδή «η πόλη των κήπων».. δίνοντας το όνομα της στην περίφημη τοπική μαύρη σταφίδα «Vostizza».
Το κτίριο χτίστηκε το 1900 ως σταφιδαποθήκη, γραφείο και κατοικία μεγάλου σταφιδεμπόρου… κουβαλά τη βιομηχανική ιστορία της πόλης αλλά και τον νεότερο πολιτισμό της… ενώ το 1985, υπήρξε σημείο έμπνευσης για τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο για τις σκηνές στον ..»Μελισσοκόμο» του.
Την έκθεση σύγχρονης τέχνης προλόγισε ο Βέλγος επιμελητής εκθέσεων Γκερτ Βερμάιερ και, στη συνέχεια, η επιμελήτρια της έκθεσης Νάνσυ Χαριτωνίδου παρουσίασε την έκθεση και οδήγησε τους επισκέπτες στα έργα των καλλιτεχνών.
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλος, με τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα έργα των καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία: Rob Kesseler, Agalis Manessi, Άγγελος Αντωνόπουλος, Λουκάς Μεσσηνέζης, Γιάννης Μπρούζος, Κώστας Παππάς, Μαρία Τσάγκαρη, Βασίλης Ψαρράς.
 
Η έκθεση σύγχρονης τέχνης θα λειτουργεί καθημερινά έως και τις 20 Οκτωβρίου 2019, ώρες 11:00-13:00 και 18:00-21:00 στο κτήριο Κανελλόπουλου – Κριτσωταλάκη, την παλιά σταφιδαποθήκη στην παραλία Αιγίου.
Δήμητρα Αναργύρου

Μοιράσου το άρθρο: