Ροδόπη: Ο Τζεπέτο της Κομοτηνής

Ήταν 10 χρονών όταν κάθισε στο πλευρό του παππού του και έμαθε τα μυστικά μιας τέχνης που εξασκεί από το 1960 έως σήμερα.

Ο Χουσεϊν Τουντζαϊ περνά ατέλειωτες ώρες στο εργαστήριο του στην Κομοτηνή περιμένοντας τους πελάτες να φανούν. Τα τελευταία χρόνια οι πελάτες έχουν μειωθεί, «έρχονται μόνο για κάποια μερεμέτια» δηλώνει στην ΕΡΑ Κομοτηνής και σημειώνει ότι δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοί του, οι μαραγκοί, που αποφάσισαν και έβαλαν λουκέτο στα εργαστήρια τους.

Ίσως κι εκείνος να είχε κάνει το ίδιο, αν μαζί με το γιο του, που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση δεν είχαν στραφεί προς την κατασκευή κυψελών. Είναι οι μοναδικοί στη Θράκη κατασκευαστές κυψελών. «Είναι εποχιακή δουλειά, αν πάει καλά η παραγωγή για τους μελισσοκόμους, μπορώ να φτιάξω μέχρι και 1000 κομμάτια» δηλώνει ο κος Χουσεϊν Τουντζάϊ και αποκαλύπτει ότι φέτος ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά.

Χρησιμοποιεί έλατο για την κατασκευή τους, καθώς το πεύκο είναι βαρύ και δυσκολεύει τους μελισσοκόμους στην μεταφορά τους, τηρεί πιστά τις προδιαγραφές και έχει καταφέρει να τον γνωρίζουν για τις κυψέλες του όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε χώρες όπως: η Ιταλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία. Τα χέρια του δουλεύουν πυρετωδώς, κατασκευάζει μια κυψέλη την ημέρα και εξασφαλίζει 28 ευρώ για το ταμείο του, σκουπίζει τον ιδρώτα από το μέτωπό του και συνεχίζει δίνοντας ψυχή…
Φώτο: Ο Χουσεϊν Τουντζαϊ με την κυψέλη στην αγκαλιά του. Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος