Πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν με φουσκωτή βάρκα στην Σκάλα Συκαμνιάς της Λέσβου, που είναι καλυμμένη από σωσίβια, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015. Περισσότερες από 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες ήταν εγκλωβισμένοι, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, σήμερα το πρωί, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αφού λόγω της απεργίας της ΠΝΟ δεν πραγματοποιείται από τα χαράματα χθες Δευτέρα κανένα δρομολόγιο, τακτικό ή έκτακτο, προς τον Πειραιά ή την Καβάλα. Σήμερα, με την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα στη βόρεια Λέσβο, περνάν κατά πολλές εκατοντάδες άνθρωποι από τα απέναντι παράλια. Η αυξημένη αυτή ροή δείχνει ότι πιθανά ο αριθμός των εγκλωβισμένων στη Λέσβο μεταναστών και προσφύγων θα φτάσει τα δυσθεώρητα ύψη των αρχών του περασμένου Σεπτεμβρίου. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Συνεδρίασε η επιτροπή, που συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό τη σύνταξη οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή κανόνων ελέγχου, διαπίστευσης και πιστοποίησης των ιατρών, μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων ή ανεξαρτήτων εθελοντών, που παρέχουν υπηρεσίες στα νησιά της Δωδεκανήσου. Τα μέλη της Επιτροπής, αφού συζήτησαν για τα μέχρι τώρα υπάρχοντα στοιχεία για τον αριθμό των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, ιδίως στην Κω και Λέρο και το είδος των υπηρεσιών που παρέχουν, αποφάσισαν:
– Κλιμάκιο αποτελούμενο από υπαλλήλους της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Δωδ/σου της Περιφέρειας, να επισκεφθεί τα νησιά Κω και Λέρου και σε συνεργασία με τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους
– Να καταγράψει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς και τους ανεξάρτητους εθελοντές που παρέχουν υπηρεσίες υγείας
– Να ελέγξει τα μέλη των παραπάνω οργανώσεων για την νομιμότητα παροχής των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν και να τους παράσχει πιστοποίηση.
Οι επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής θα γίνουν στην Κω και Λέρο.
Ο κ. Νίκος Καραμαρίτης, πρόεδρος της επιτροπής μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν συνάδουν με τον ρόλο τους. «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο. Αυτή τη στιγμή θα γίνει έλεγχος σ’ έναν απίστευτο αριθμό Μ.Κ.Ο. που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους. Ως τώρα είναι πάνω από 60 με πολύ μικρό αριθμό από αυτούς να παρέχει υπηρεσίες, όπως της υγείας. Θέλουμε αυτές οι ΜΚΟ να κινούνται σε νόμιμα πλαίσια. Οι περισσότερες χρηματοδοτούνται με καλά χρήματα και θέλουμε να καθαρίσουμε το τοπίο και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσουμε τους ελέγχους στα νησιά».

Μοιράσου το άρθρο: