Ρόδος: Μικρό το όφελος από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκτιμά ότι το όφελος από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, δεν θα υπερβαίνει τα 160 εκ. ευρώ ετησίως.
Το όφελος από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι πολύ μικρό σε σχέση με την αναστάτωση που προκαλείται, υπογραμμίζεται σε έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία συντάχθηκε μετά από αίτημα του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών και βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Γάκη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πόσο θα είναι το όφελος από τον ΦΠΑ στα νησιά.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 160 εκ. ευρώ ετησίως. Βεβαίως η μελέτη συμπεριλαμβάνει και άλλες έρευνες που αναφέρουν ότι το όφελος θα είναι από 69 εκ. έως 250 εκ. ευρώ.
Για να υπολογίσει το όφελος κάνει μία αναγωγή με βάση το σκεπτικό ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας από τα 226,03 δισ. ευρώ, που ήταν το 2010, αναμένεται να πέσει στα 175,66 δισ. ευρώ το 2015 (με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2016), έχοντας μια μείωση περίπου κατά 23,5%. Έτσι καταλήγει ότι το εκτιμώμενο ανώτατο όριο πρόσθετων εσόδων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 160 εκ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι έρευνα που είχε γίνει από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών τον Ιανουάριο του 2013, είχε υπολογίσει ότι η αύξηση των εσόδων λόγω της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου θα πρόσθετε περίπου 69 εκατ. ευρώ ή 0,5% των συνολικών τότε προβλεπόμενων εσόδων του 2013, με την υπόθεση βέβαια ότι δεν αλλάζει η καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και δεν αυξάνεται η παραβατική συμπεριφορά λόγω των υψηλότερων συντελεστών, θέματα που ρεαλιστικά θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν.
Ακόμη μια παλαιότερη έκθεση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ για το πρώτο Μνημόνιο είχε εκτιμήσει ότι για το 2010 το δημοσιονομικό όφελος λόγω κατάργησης του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα ήταν της τάξης των 130 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει το όφελος σε 250 εκατ. ευρώ.

«Η μελέτη δείχνει ακόμα και στην πιο αισιόδοξη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, ότι το μέγιστο προβλεπόμενο έσοδο δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 250 εκ που είναι το 25% των εσόδων που θα μπορούσαν να εισπραχθούν από τη φοροδιαφυγή στην Αττική».
Αυτό δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Ρόδου ο βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης, τονίζοντας ότι η μείωση όχι μόνο δεν θα συνεισφέρει στην αύξηση των εσόδων αλλά θα οδηγήσει στην αύξηση της παραοικονομίας στην εγκατάλειψη των νησιών και στη μείωση της ανταγωνιστικότητας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος