Στην αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού, μέσω του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του και της αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, στοχεύουν η δημοτική αρχή Σερρών και η διοίκηση της ΔΕΥΑΣ, με την υποβολή προτάσεων συμμετοχής σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ύψους 32.000.000 ευρω,  στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για, «εξαιρετικά σημαντικές παρεμβάσεις, που μεγιστοποιούν το περιβαλλοντικό πρόσημο της μονάδας και μειώνουν δραστικά το κόστος λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων.»

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η ενεργειακή κατανάλωση της μονάδας εξορθολογίζεται σε μέγιστο βαθμό με την φιλοξενία ενός εκ των έξι συνολικά Φωτοβολταϊκών Πάρκων που θα κατασκευάσει η ΔΕΥΑΣ, συνολικής ισχύος 5,5 MWatt.»

Αξίζει να σημειωθεί, πως εκτός από την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού έχουν ήδη κατατεθεί από τη ΔΕΥΑΣ προτάσεις 22.500.000 ευρώ για έργα ύδρευσης.

«Με τις παρεμβάσεις των 32 εκ. ευρώ ο Βιολογικός Καθαρισμός αποκτά χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου «εργοστασίου» ποιότητας ζωής, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μετεξελίσσουμε το μοντέλο λειτουργίας του υιοθετώντας μια πιο ολιστική προσέγγιση. Εισάγουμε στοιχεία ανταποδοτικότητας, έχοντας πάντα ως σταθερά την προστασία του περιβάλλοντος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος.

Μοιράσου το άρθρο: