Επιστολή στους βουλευτές του Νομού Σερρών ,στον Δήμαρχο Σιντικής, στους επικεφαλής παρατάξεων και στους Δημοτικούς Συμβούλους απέστειλε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Προμαχώνα Σερρών , Σπύρος Λεωνίδας, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στην κλειστή δομή μεταναστών στη θέση «Κλειδί».

« Ο χώρος που επιλέχτηκε είναι από κάθε άποψη ακατάλληλος  , όπως τονίσαμε από την πρώτη στιγμή, τόσο για τις ανθρώπινες συνθήκες  διαβίωσης όσο για την δυσκολία  φύλαξης της δομής .  Η δομή είναι κατασκευασμένη πάνω σε ένα χείμαρρο , λίγα μέτρα από την κοίτη του πόταμου Στρυμόνα, σε ένα σημείο ιστορικής και περιβαλλοντικής σημασίας. Στην περιοχή αυτή , ακόμη και τώρα , οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή, ο κίνδυνος από μια επικείμενη  νεροποντή είναι μεγάλος , οι εγκαταστάσεις διαβίωσης είναι  ελλιπείς , ο χώρος είναι  ακατάλληλος και ο εξοπλισμός που έχει δοθεί στους μετανάστες δεν επαρκεί» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος καταλήγοντας «το δικό μας πάγιο αίτημα  συνεχίζει να είναι το ίδιο, οι θέσεις μας δεν αλλάζουν και συνεχίζουμε να απαιτούμε την κατάργηση κλειστών ή ανοιχτών δομών στην Ελλάδα, μια ατελέσφορη και αδιέξοδη πολιτική, να βρεθούν άλλες λύσεις στην αντιμετώπιση του προσφυγικού –  μεταναστευτικού,  που  να χτυπάνε στην ρίζα του προβλήματος και να σταματήσει πια να παίρνει όλο το βάρος στις πλάτες της η ελληνική κοινωνία με τα τόσα προβλήματα.»

Λαική Συσπείρωση : Τραγικές οι συνθήκες διαβίωσης στην δομή φιλοξενίας στο «Κλειδί»

Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης  Δήμου Σιντικής , μετά από επίσκεψη της επικεφαλής Μαρία Ιωαννίδου στην κλειστή δομή, αναφέρεται πως «είναι λίγο να χρησιμοποιηθεί η λέξη «απανθρωπιά» και να περιγράψουμε το πώς ζουν  και επιβιώνουν οι πρόσφυγες εκεί. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές μέσα στις σκηνές, χωρίς θέρμανση με ένα υποτυπώδες στρώμα ώστε να μην κάθονται ή κοιμούνται στο  έδαφος. Να σημειώσουμε δε ότι το τελευταίο τετραήμερο στην Περιφερική Ενότητα Σερρών βρέχει συνεχώς  με αποτέλεσμα όλη η περιοχή στην θέση Κλειδί να έχει γεμίσει με λάσπες, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Σιντικής είχε και χιονόπτωση»

Μεταξύ των μέτρων που απαιτείται   να ληφθούν – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται – είναι «ο άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων & μεταναστών από τη φυλακή αυτή, ιεραρχώντας στις  ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Να επισπευστούν οι διαδικασίες ασύλου για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών προς τις χώρες προορισμού τους.

Δημιουργία ιατρείου, εξοπλισμένο και στελεχωμένο με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για όλη τη δομή. Να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συνωστισμού.

Μοιράσου το άρθρο: