Τρεις ερωτήσεις κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών, κ. Κώστας Καραμανλής, για το θέμα των στρατοπέδων, αλλά και για φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κλάδο. Συγκεκριμένα:

Στην ερώτησή του για το θέμα των Στρατοπέδων, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει πως ο κ. Καμμένος φαίνεται να αδυνατεί αντιληφθεί πως τα 45 στρέμματα, που θα αποδοθούν στο Ταμείο, επειδή ακριβώς είναι εντός σχεδίου, θα εξασφαλίσουν για το ΤΕΘΑ πολλαπλάσιο όφελος από το 5% της αντικειμενικής αξίας του συνόλου της αποδιδόμενης έκτασης των δύο στρατοπέδων. Την ίδια στιγμή που οι ως τώρα εισπράξεις του ΥΠΕΘΑ είναι 600.000 ευρώ, ενώ υπολογίζονταν για 300 εκατομμύρια ευρώ πέρσι τέτοια εποχή.

Παράλληλα, επισημαίνει πως ο Υπουργός εσφαλμένα επαναλαμβάνει πως το άρθρο 13 του Νόμου 4407/16 περί της αξιοποίησης ακινήτων του στρατού έχει καταργηθεί και πως πλέον μιλάμε για παραχώρηση χρήσης 99 ετών. Η αλήθεια, όμως, είναι πως ο Ν. 4433/16 δεν κατήργησε αλλά τροποποίησε το άρθρο 13, το οποίο σε κανένα του σημείο δεν αναφέρεται σε 99 έτη.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Κ. Καραμανλής ρωτά τον κο Καμμένο να εξηγήσει για ποιους λόγους μετέβαλλε τη στάση του από τα όσα ο ίδιος δημοσίως δεσμεύτηκε στις 21/7/2016 ενώπιον της Ολομελείας, όταν μιλούσε περί «συνέχειας του κράτους», και του ζητά να παρουσιάσει τη νομική βάση επί της οποίας θα στηριχθεί η προταθείσα από παραχώρηση χρήσης των στρατοπέδων για 99 έτη.

Η δεύτερη ερώτηση αφορά στη μεταβολή των κριτηρίων υπαγωγής ή μη των αγροτών στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Όπως σημειώνει στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Καραμανλής, λόγω αυτής της μεταβολής παρουσιάζονται αρκετές αρρυθμίες, που αφορούν στην συγκεκριμένη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται στην ουσία η ένταξη νέων αγροτών στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, από την στιγμή που μπορεί μεν να καλύπτουν τα εισοδηματικά κριτήρια, δεν πληρούν όμως αυτό της ασφάλιση, αφού δεν προέρχονται από τον πρώην ΟΓΑ.

Στην τρίτη ερώτησή του, ο κ. Καραμανλής σχετικά με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ο κ. βουλευτής αφού επισημαίνει την ταλαιπωρία πολλών παραγωγών από τη μακρά γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται αυτήν την στιγμή για την έκδοση της απαραίτητης βεβαίωσης, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό για ποιο λόγο δεν προβαίνει στην αναβάθμιση της υπαρχούσης διαδικτυακής πλατφόρμας iris.gov.gr έτσι ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος παραγωγός να εκδίδει την βεβαίωση ηλεκτρονικά κι όχι με την αυτοπρόσωπη παρουσία του στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ.

 

Μοιράσου το άρθρο: