Περισσότερα από 70 άτομα άνω των 80 ετών, αιτούνται κάθε μήνα από την Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ανανέωση της άδειας οδήγησής τους.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Με το βλέμμα στην πόλη» της ΕΡΤ Βόλου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταφορών, κ. Γιώργος Κανάτας, βάσει του σχετικού κανονισμού που ισχύει τα τελευταία δυο χρόνια, οι άνθρωποι άνω των 80 ετών οφείλουν να περνούν από μια δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τις ειδικότητες του οφθαλμιάτρου, του παθολόγου, του ΩΡΛ, του νευρολόγου και του ορθοπεδικού. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η άδεια ανανεώνεται για έναν χρόνο ή σε κάποιες περιπτώσεις και για δύο, με ανώτερο – όπως και να’ χει – διάστημα τα τρία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως, αν κάποιο συγγενικό πρόσωπο του ενδιαφερόμενου ηλικιωμένου (παιδί ή σύζυγος συνήθως), έχει αντίρρηση για την ανανέωση της άδειας οδήγησης, αυτό οφείλει να το αναφέρει στην υπηρεσία εγγράφως και επωνύμως, ώστε να περιληφθεί στα έγγραφα που θα αποσταλούν στην υγειονομική επιτροπή και αναλόγως να ληφθεί υπόψη η επιχειρηματολογία του.

Σύμφωνα με τον κ. Κανάτα πάντως,  αυτό που συμβαίνει συνήθως, είναι οι συγγενείς να αρνούνται να προβούν σε ενυπόγραφη αναφορά και περιορίζονται στο να παρακαλέσουν τους υπαλλήλους να μην εγκρίνουν την ανανέωση της άδειας, φοβούμενοι ότι δεν είναι κατάλληλοι  να συνεχίσουν να οδηγούν.

Όσον αφορά στις ηλικίες μέχρι 80 ετών, για την ανανέωση της άδειας οδήγησης χρειάζεται η απλή προσκόμιση  ιατρικής βεβαίωσης περί της κατάστασης του οδηγού, μόνο από παθολόγο και οφθαλμίατρο. Μέχρι και πριν δύο χρόνια δε, το ίδιο ίσχυε για όλες τις ηλικίες.

 

Μοιράσου το άρθρο: