Τρίπολη: Παλαιολιθικό «σφαγείο» στη Μεγαλόπολη

Σημαντικά ευρήματα που χρονολογούνται στην Κατώτερη Παλαιολιθική Περίοδο 300 με 600 χιλιάδες χρόνια πριν εντοπίστηκαν στη θέση Μαραθούσα , στο λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Αποκαλύφθηκε ολόκληρος σχεδόν ο σκελετός ενός ελέφαντα, ο οποίος ανήκει στο εξαφανισμένο πλέον είδος, Elephas antiquus. Αρκετά από τα οστά του ελέφαντα, έφεραν ίχνη κοπής, εύρημα που υποδηλώνει ότι η Μαραθούσα αποτελεί μία θέση σφαγής μοναδική στα Βαλκάνια.

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν ακόμα οστά τρωκτικών, πτηνών, αμφιβίων και ερπετών, μαζί με τεμάχια ξύλου και καρπούς. Τα εργαλεία πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν εχουν κατασκευαστεί από τον Homo sapiens, αφού ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε πολύ αργότερα στην Αφρική. Θα μπορούσαν να έχουν κατασκευαστεί από τους Νεάντερταλ που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή στην Ευρώπη. Την Κατώτερη Παλαιολιθική Περίοδο η θέση βρισκόταν στις παρυφές αβαθούς λίμνης, σε περιοχή με πλούσια βλάστηση φυλλοβόλων. Η ταχεία κάλυψη των αρχαιολογικών καταλοίπων με λιμναία ιζήματα συνέβαλε στην εξαιρετική διατήρησή τους. Η ανασκαφή διενεργείται από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Δρ Ελένης Παναγοπούλου, με τη συμμετοχή της παλαιοανθρωπολόγου καθηγήτριας Κατερίνας Χαρβάτη και πολλών άλλων επιστημόνων.

πηγη φωτό : crashonline.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος