Για πρώτη φορά εντοπίστηκε σε καλλιέργειες καστανιάς της Αρκαδίας το έντομο Dryocosmus kuriphilus – Σφήκα της καστανιάς το οποίο χαρακτηρίζεται παγκοσμίως ως το πιο ζημιογόνο έντομο της καστανιάς.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας το έντομο προκαλεί κηκίδες σε νεαρά φύλλα, βλαστούς και οφθαλμούς.
Οι κηκίδες εμφανίζονται συνήθως τον Απρίλιο, αρχικά έχουν χρώμα κόκκινο που στη συνέχεια γίνεται πράσινο.

Μέσα στις κηκίδες τα θηλυκά έντομα έχουν εναποθέσει τα αυγά τους. Μετά από 30-40 ημέρες από τα αυγά βγαίνουν οι προνύμφες που παραμένουν μέσα στις κηκίδες. Οι προνύμφες είναι λευκές, άποδες, με μήκος 2,5 χιλιοστά.

Σε διάστημα 20-30 ημερών οι προνύμφες μετατρέπονται αρχικά σε λευκές και στη συνέχεια σε μαύρες νύμφες.
Από τις κηκίδες εξέρχεται τελικά το έντομο, το οποίο θα ζήσει περίπου 10 ημέρες εναποθέτοντας 100-150 νέα αυγά.

Στα προσβεβλημένα δέντρα μειώνεται η παραγωγή των κάστανων από 60-85%, μειώνεται η ανάπτυξη των δέντρων και τελικά τα δέντρα εξασθενούν.

Στη χώρα μας δεν υπάρχει εγκεκριμένο γεωργικό φάρμακο για τον συγκεκριμένο εχθρό. Η μόνη αντιμετώπιση είναι το κόψιμο και η καταστροφή των κηκίδων πριν την έξοδο του εντόμου.

Οι παραγωγοί πρέπει άμεσα να πραγματοποιήσουν μακροσκοπικούς ελέγχους στα δέντρα τους και καθ ́όλη τη διάρκεια του έτους, προκειμένου να εντοπιστούν εγκαίρως οι κηκίδες.

Για να αποφευχθεί η εξάπλωσή του σε νέες περιοχές να μην γίνεται μεταφορά προσβεβλημένων κλαδιών, βλαστών και νεαρών φυτών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στην Τρίπολη (Δεληγιάννη 9, τηλ. 2710237074), στο Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Άστρους (τηλ. 2755022283) και στο Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Λεωνιδίου (τηλ. 2757022212).

Μοιράσου το άρθρο: