Με το βλέμμα στο 2021, οπότε και συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση των Ελλήνων, διοργανώθηκαν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις, για την Έναρξη του Αγώνα, στην Αρεόπολη της Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία.

Τη σημαία της Επανάστασης ύψωσαν στην Αρεόπολη της Λακωνίας οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, οκτώ μέρες πριν από τη συμβατική της έναρξη.

Την Κυριακή 17 Μάρτη 2019, 198 χρόνια μετά, κορυφώθηκαν οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης.

Μήνυμα ενότητας ενόψει της εξόδου από την οικονομική και κοινωνική κρίση έστειλε από την Αρεόπολη της ανατολικής Μάνης στη Λακωνία ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο βουλευτής, τέως υπουργός και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το «παρών» στις εκδηλώσεις της περιοχής για την έναρξη της Επανάστασης του 1821, δίπλα σε πλήθος κόσμου και επισήμων που τίμησε με την παρουσία του την ιστορική αυτή ημέρα.
«Είναι μια ημέρα συλλογικής μνήμης για όσους, με τη θυσία της ζωής τους, ανύψωσαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι όμως και μια μέρα συλλογισμού και διδάγματος γιατί εκείνος ο υπέρτατος αγώνας, απειλήθηκε από το σαράκι του “εγώ”. Του διχασμού.
Και ο Ελληνισμός, διαχρονικά, όταν απειλήθηκε, απειλήθηκε από τον διχασμό.
Ας υποτάξουμε το υπερτροφικό μας εγώ, στο μέτρο της συλλογικής προσπάθειας. Να βγει η πατρίδα από αυτή την κρίση όρθια, χωρίς να αφήσει πίσω της κοινωνικά νεκροταφεία» ήταν η δήλωση του κ. Κουρουμπλή στην κάμερα της ΕΡΤ.

Μηνύματα έστειλαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της αυτοδιοίκησης.

Ήταν αρχές Μαρτίου του 1821, όταν η Ανατολική Μάνη τέθηκε σε πολεμικό συναγερμό και άναψε η φλόγα της Ελληνικής Επανάστασης.

Επίσημα έγγραφα επιφανών οικογενειών αναφέρουν ότι οι καπεταναίοι επικοινωνούσαν μεταξύ τους και συνεννοούνταν με κρυπτογραφημένες επιστολές για την προετοιμασία και τον τρόπο δράσης για την από κοινού απόφασή τους να κηρύξουν τον πόλεμο κατά των Τούρκων.

Οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν, οι συναντήσεις και οι ανταλλαγές επιστολών διακόπηκαν και οι αρχηγοί αφοσιώθηκαν στην προετοιμασία των δυνάμεών τους. Οι Πρόκριτοι έδωσαν όρκο βαρύ.

Οι μαθητές των σχολείων της Αρεόπολης, και νέοι της Μάνης απέδωσαν μοναδικά πάνω στο Κοτρώνι που σημαδεύει από τότε τον τόπο και τον χρόνο, στην ιστορική πλατεία της Αρεόπολης, τον όρκο των Μανιατών του Πετρόμπεη.

Η σημαία ευλογήθηκε από τους ιερείς και όλοι οι αρχηγοί, μαζί με τον Πετρόμπεη, ορκίσθηκαν ότι ενωμένοι θα αγωνιστούν για την ελευθερία του έθνους. Για «Νίκη ή Θάνατο».

Ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος καλωσόρισε ντόπιους και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Στην Πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου, έγινε η κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων Ηρώων και έγινε η ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την Παρέλαση Σχολείων, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων και την δεξίωση των επισήμων Αρχών στην Αίθουσα τελετών του Κλειστου Γυμναστηρίου Αρεόπολης.

Μοιράσου το άρθρο: