Αρκαδία : Γιορτάζει ο Αη Γιώργης και η Άνοιξη

Τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, τιμά η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία τη Δευτέρα 23 Απριλίου.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζει και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Παρθένι Αρκαδίας όπου ανήμερα της εορτής θα χοροστατήσει στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος.

Παραμονή της εορτής, την Κυριακή 22 Απριλίου, στις 7.00, θα τελεστεί Εσπερινός με αρτοκλασία και θα ακολουθήσει η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, γύρω από την εκκλησία και στους δρόμους του Παρθενίου.

Στην Αρκαδία η εορτή του Αη Γιώργη γιορτάζεται και με την τήρηση μοναδικών εθίμων όπως αυτό της Νεστάνης, με την ανάβαση στο βράχο του Γουλά που είναι πάνω από το Μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπηκόου για την υποδοχή της Άνοιξης, τον αγιασμό των χωραφιών, και τα κλαδιά του αγριοσέλινου και της καρυδιάς στα κατώφλια των σπιτιών.

Η μνήμη του τιμάται δύο φορές το χρόνο: στις 23 Απριλίου ο διά αποκεφαλισμού θάνατός του ή για τις Εκκλησίες που πηγαίνουν σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, εάν η ημέρα συμπέσει πριν από την Ανάσταση, μετατίθεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου και στις 3 Νοεμβρίου η ανακομιδή των λειψάνων του.

Η δράση, το μαρτύριο και η κοίμησή του Αγίου Γεωργίου τοποθετούνται τον 3ο αιώνα και στις αρχές του 4ου αιώνα, επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού.

Ο Άγιος Γεώργιος, ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός), Άγιος και ελευθερωτής έχει σαν σημαντικότερο κατόρθωμα την εξόντωση του δράκου και τη σωτηρία της βασιλοπούλας.

Σύμφωνα με την Παράδοση, το θηρίο φρουρούσε το νερό μιας πηγής, στη Λιβύη, και δεν άφηνε τους κατοίκους να υδρευτούν αν δεν του έδιναν βορά κάθε φορά ένα συντοπίτη τους. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκου για πολλά χρόνια. Ολόκληροι στρατοί αντιτάχθηκαν στο τέρας, χωρίς αποτέλεσμα. Ο κλήρος έπεσε και στη βασιλοπούλα, την οποία έσωσε ο Άγιος, νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογο, φονεύοντας το δράκο με το κοντάρι του.

Θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς.

Ο Αϊ-Γιώργης ο Τροπαιοφόρος και Δρακοκτόνος συνδέεται, επίσης, με τη γεωργία και τον πολλαπλασιασμό:

Το όνομα Γεώργιος είναι ελληνικό, προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» που σημαίνει καλλιεργήσιμο και την περίοδο της εορτής του (23 Απριλίου) οι αγρότες σπέρνουν, εξ ου και η επωνυμία του «σποριάρης», γιαυτό και η γιορτή του συνδυάζεται με έθιμα χαράς και ευφορίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος