Ο Κώστας Γραβάς, ο διεθνούς φήμης, βραβευμένος με όσκαρ Έλληνας σκηνοθέτης επέστρεψε στην Αρκαδία, όπως ο Οδυσσέας στην Ιθάκη.

Στην επίσκεψή του στην Γορτυνία, στο χωριό του, τα Λουτρά Ηραίας και στη γη που γεννήθηκε, που μεγάλωσε και έπλασε τα πρώτα του όνειρα, η συγκίνηση περίσσεψε.

Αυτή τη φορά ο Κώστας Γαβράς, ο σκηνοθέτης που δημιούργησε ταινίες που αποτελούν το εφαλτήριο μιας νέας εκδοχής του παγκόσμιου πολιτικού σινεμά- όπως το «Ζ»- και συνεργάστηκε με σπουδαίους κινηματογραφιστές και ηθοποιούς, ήρθε στο χωριό που γεννήθηκε με τη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Στην εκκλησία που όταν ήταν παιδί πήγαινε και έψελνε όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, στον Αγ. Ιωάννη τον Πρόδρομο, η οικογένεια Γαβρά έκανε την πρώτη της στάση.

Από τα ψαλτήρι της εκκλησίας ευχαρίστησε τους συγχωριανούς για το καλωσόρισμα και την αγάπη τους.

Στο κοιμητήριο του χωριού, ακριβώς δίπλα από την εκκλησία, προσκύνησε τους τάφους των προγόνων του και ζήτησε από τον ιερέα να τελέσει τρισάγιο στη μνήμη τους.

Τα βήματα του μεγάλου μας σκηνοθέτη που έχει κάνει τη χώρα μας γνωστή στα πέρατα του κόσμου, τον οδήγησαν στο πρώτο του σχολείο.
Στο Δημοτικό σχολείο του χωριού που οι δάσκαλοι του, του έμαθαν πως θα γνωρίσει περισσότερα για τον κόσμο.

Στο καλά συντηρημένο πατρικό του σπίτι, εκεί όπου ο Κώστας Γαβράς άνοιξε τα μάτια του και είδε το φώς της ζωής, τοποθετήθηκε μια μαρμάρινη επιγραφή για να μπορεί ο επισκέπτης που περνά να την διαβάζει και να γνωρίζει από πού ξεκίνησε ο μεγάλος μας σκηνοθέτης.

Οι θύμησες, ανεβαίνοντας τα σκαλιά του σπιτιού και μπαίνοντας στα δωμάτια που ζούσε με μεγάλες δυσκολίες η οικογένεια Γαβρά ξεδιπλώθηκαν.
Τα δύσκολα χρόνια δεν ξεχνιούνται ακόμα και όταν περιγράφονται στις επόμενες γενιές.

Ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος που συνόδευσε τον κ. Γαβρά στη βόλτα του στο χωριό, του μίλησε για τον προγραμματισμό των έργων που θα δώσουν περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή.

Στο όμορφο χώρο του υδροθεραπευτηρίου του χωριού , στα ιαματικά λουτρά της Ηραίας, σε μια λιτή και σεμνή εκδήλωση, που προλόγισε η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά, ο σκηνοθέτης που δεν ξεχνά τις ρίζες του, τιμήθηκε και έλαβε δώρα και αναμνηστικές πλακέτες από τον δήμαρχο και τους προέδρους του χωριού και των συλλόγων.

Ο Κώστας Γαβράς, αναχωρώντας από το χωριό του, και αφού μας εμπιστεύτηκε τα μελλοντικά του σχέδια για την ταινία του που θα διαπραγματεύεται το μεταναστευτικό προέτρεψε τους ανθρώπους που έχουν παρελθόν στα χωριά να επιστρέψουν έστω για να δουν τις ρίζες τους.

Μοιράσου το άρθρο: