Στ. Ζορμπαλάς

«Γιατί ο περιφερειάρχης δεν μας άφησε να κάνουμε και εμείς, έλεγχο στα στοιχεία της «Πελοπόννησος Α.Ε»; Θέλει κάτι να κρύψει; Δεν μας έχει απαντήσει σ’ αυτό. Ένας συνέταιρος ζητά απ’ τον άλλο συνέταιρο να κάνει και αυτός έλεγχο. Γιατί ο κ. Νίκας ακολούθησε άλλο δρόμο;».

Αυτά τα ερωτήματα, έθεσε ο πρόεδρος της διοίκησης της Περιφερειακής Ένωσης Πελοποννήσου, δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος, σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη, με αφορμή το αίτημα της ΠΕΔ να πραγματοποιήσει και αυτή, μετά την Περιφέρεια, έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία της αναπτυξιακής »Πελοπόννησος Α.Ε.», που έχει προκαλέσει σοβαρή αναταραχή ανάμεσα στους δύο μετόχους της, την Περιφέρεια δηλαδή και την ΠΕΔ Πελοποννήσου.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος των Δήμων της Πελοποννήσου, είπε: «Θα πάρουμε δικαστική συνδρομή και θα ελέγξουμε και εμείς, ως μέτοχοι του 50%, όλα τα οικονομικά δεδομένα της Πελοπόννησος Α.Ε. Θέλουμε ως ΠΕΔ, να γνωρίζουμε και εμείς όλα τα στοιχεία. Θα βάλουμε και εμείς ορκωτούς λογιστές και θα φτάσουμε και εμείς σε σχετικό πόρισμα. Η ΠΕΔ θα υπερασπίσει στο ακέραιο όλα τα συμφέροντά της. Δεν θα κάνουμε πίσω. Η Περιφέρεια θα πρέπει να μας εξηγήσει πράγματα, ενώ θα πρέπει και να μας δώσει αυτά που μας ανήκουν ή τουλάχιστον να μας γνωστοποιήσει τι μας ανήκει. Έχουμε πολλά επιχειρήματα και θα τα ξεδιπλώσουμε όταν έρθει η ώρα και εκεί που θα πρέπει να τα ξεδιπλώσουμε».

Ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών κατέληξε σημειώνοντας: «Εγώ λέω ότι έχω να πω απ’ την ψυχή μου και την καρδιά μου. Σ’ εμένα υπερτερεί το συναίσθημα απ’ τη λογική. Εάν ο κ. Νίκας επέλεξε να χτυπηθεί μαζί μου, πιστεύοντας ότι θα κάμψει τις αντιστάσεις μου, έχει κάνει μεγάλο λάθος».

Αφορμή της συνέντευξης Τύπου ήταν η απάντηση της »Πελοπόννησος Α.Ε.» προς την ΠΕΔ Πελοποννήσου, ότι το αίτημα της δεύτερης για έκτακτο έλεγχο από ορκωτούς λογιστές στην πρώτη, δεν προβλέπεται απ’ το νόμο και απ’ το καταστατικό της εταιρείας.

Ειδικότερα, η Α.Ε., διευκρινίζει, ότι, “δεν προκύπτει η τήρηση της διαδικασίας της αίτησης έκτακτου ελέγχου από το δικαστήριο, σύμφωνα με τη διαδικασία της εκούσιας διαδικασίας”.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, επισήμανε ότι σύμφωνα με τον νόμο, “θα πρέπει να υπάρξει απόφαση δικαστηρίου για την διενέργεια του ζητούμενου ελέγχου. Ασπαζόμαστε αυτό που επιτάσσει ο νόμος”, τόνισε ο περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας παράλληλα: «Σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό θα πρέπει να κλείσει. Για ότι θέλει στο εξής η ΠΕΔ θα πρέπει να κινείται μέσω των δικαστηρίων. Η περιφερειακή Αρχή δεν επιθυμεί πλέον καμία άλλη επαφή με την ΠΕΔ για το συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε απέναντι δεν είναι η Περιφερειακή Αρχή, αλλά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (η πρώην Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς), το πόρισμα της οποίας η περιφερειακή Αρχή τηρεί με ευλάβεια. Επομένως δεν είναι θέμα ούτε του Περιφερειάρχη, ούτε του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά θέμα της ΕΑΔ της εντεταλμένης κρατικής αρχής. Για όλα αυτά έχει αποφασίσει η εν λόγω Αρχή -με πόρισμά της μετά τον έλεγχο που έκανε. Οποιοσδήποτε θέλει, επομένως, μπορεί να απευθυνθεί στην εν λόγω Αρχή. Εμείς ούτε δικάζουμε ούτε καταδικάζουμε κανέναν”, κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Μοιράσου το άρθρο: