Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την γέννηση του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου και τα 125 χρόνια από τον θάνατό του έχει προγραμματιστεί να γίνει την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 στις 11:30 π.μ., στο Μέγαρο της παλαιάς Βουλής , στην οδό Σταδίου 13 στην Αθήνα.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον δήμαρχο Γορτυνίας Ιωάννη Γιαννόπουλο, τον Πρόεδρο της Παγγορτυνιακής Ένωσης Παναγιώτη Πλέσσια, και τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Βυτιναίων «Ο Άγιος Τρύφων» Παναγιώτη Παπαδέλο.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο επ. καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βαγγέλης Καραμανωλάκης. Το θέμα της ομιλίας του θα είναι «Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος: Ο θεμελιωτής της Ελληνικής Εθνικής ιστοριογραφίας».

Ο Κ. Παπαρρηγόπουλος ήταν ιστορικός, χαρακτηρίζεται από τους σύγχρονους ιστορικούς ως ο «πατέρας» της ελληνικής ιστοριογραφίας και θεμελιωτής της αντίληψης της ιστορικής συνέχειας της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως σήμερα, αφού καθιέρωσε στην διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την τριμερή διαίρεση της ελληνικής ιστορίας σε αρχαία, μεσαιωνική και νεώτερη. Πιστεύεται ότι έθεσε τις βάσεις για τη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας της νεοελληνικής κοινωνίας.

Μοιράσου το άρθρο: