Αρνητική είναι η «Λαική Συσπείρωση» όσον αφορά τον τρόπο λειτουργία των πυρηνελαιουργείων Μελιγαλά Μεσσηνίας. Αυτό, το εξέφρασε και χθες, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Μάλιστα, σήμερα, η περιφερειακή παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, εξέδωσε και σχετικό δελτίο Τύπου, το οποίο και περιγράφει την ομιλία του επικεφαλής, κ. Νίκου Γόντικα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γόντικας ανέφερε τα εξής:

«Τα πυρηνελαιουργεία είναι βιομηχανικές μονάδες με υψηλή ρύπανση και για δεκαετίες τώρα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις περιοχές που λειτουργούν, Πελοπόννησος, Κρήτη, Λέσβος, Αττική, Λάρισα και αλλού.

Το υπάρχων νομοθετικό πλαίσιο και οι όροι λειτουργίας, τους επιτρέπουν κυριολεκτικά ασύδοτη λειτουργεία, παρόλα αυτά παραβιάζουν ακόμη και αυτή την ελλιπέστατη νομοθεσία προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία από τη διαχείριση τεράστιων ποσοτήτων ελαιοπυρήνα, σύμφωνα με την εισήγηση 300 με 350 χιλιάδες τόνοι παράγονται μόνο στη Μεσσηνία, ενώ ο τόνος επεξεργασμένου πυρήνα πωλείται από τα εργοστάσια περίπου 100€ και το πυρηνέλαιο 1,5€ το λίτρο.

Τα πυρηνελαιουργεία της ΒΙΠΕ Μελιγαλά, μιας Βιομηχανικής Περιοχής που απέχει μόνο 200 μέτρα από την πόλη, είναι από τα πιο ρυπογόνα και επιβαρύνουν τους κατοίκους και το περιβάλλον πολλά χρόνια.

Έχετε τεράστιες ευθύνες και ο κ. Περιφερειάρχης και η πλειοψηφία του Πε.Συ. γιατί από την ημέρα που αναλάβατε τη Διοίκηση της Περιφέρειας το 2011 συγκαλύπτετε αυτή την αθλιότητα.

Ενώ οι υπηρεσίες διαπίστωναν σωρεία παραβάσεων στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων ακόμη έλλειψη αδειών και παράνομες επεκτάσεις εγκαταστάσεων εσείς γνωμοδοτούσατε υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας, το ίδιο κάνετε και σήμερα».

από δελτίο Τύπου
φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Μοιράσου το άρθρο: