Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος μιλάει στην ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ξεκίνησε η συζήτησή στην Ολομέλεια της Βουλής, για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις και την «επανεκκίνηση της οικονομίας». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ανοιχτή επιστολή απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο Θανάσης Πετράκος, Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και Πρώην Βουλευτής Μεσσηνίας για την ανάγκη μείωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Τις τελευταίες ημέρες οκτώ (8) συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν είχαν αξιοπρεπή θέρμανση, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πετράκος.
Μταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρεται :

«Αποτελεί πρόκληση αλλά και απόδειξη κοινωνικής αναλγησίας, να συνεχίζεται η τρομακτική υπερφορολόγηση στα καύσιμα και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο θέρμανσης την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση λέει ότι έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το 2012 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σχεδόν διπλασιάστηκε.

Η αύξηση αυτή προκλήθηκε από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά ποσοστό 1471% προς «εξυπηρέτηση επιτακτικών δημοσιονομικών αναγκών».

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης μέχρι και το 2011 ανερχόταν σε 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
Από τον Οκτώβριο του 2011 αυξήθηκε σε 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ενώ το 2012 , με το ν. 4092/2012 (εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης), αυξήθηκε στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
Τον Οκτώβριο του 2014 μειώθηκε στα 230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ,στη συνέχεια με το 3ο μνημόνιο τον Οκτώβριο του 2016 αυξήθηκε στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο και από τότε μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 280 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Το μέτρο αυτό ήταν εξ αρχής παράλογο, ανάλγητο και κοινωνικά άδικο.

Επιπλέον αποδείχθηκε και ατελέσφορο, καθώς ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση, ελαχιστοποίησε και τα έσοδα του δημοσίου από τους συνεισπραττόμενους φόρους.

Κύριε Υπουργέ για να μην υπάρξουν και άλλες χαμένες ανθρώπινες ζωές, ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΩΡΑ τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, επαναφέροντας τον συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 21 ευρώ, δηλαδή στην τιμή που είχε μέχρι τον Οκτώβριο του 2011!

Επισημαίνει ο κ. Πετράκος και υποστηρίζει επιπλέον ότι πρέπει :

Να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ και να «κατέβει» στο χαμηλό συντελεστή και να μειωθεί δραστικά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Όλα αυτά, καταλήγει, είναι στοιχειώδη μέτρα για να μπορέσουν το φετινό χειμώνα εκατομμύρια πολίτες να θερμανθούν και να μην χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές .

Απο Δ.Τ.

Μοιράσου το άρθρο: