Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλάει κατά τη διάρκεια του 10ου συνέδριο του κόμματος, στο κλειστό γυμναστήριο του Πανελληνίου, Αθήνα Σάββατο 6 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Άμεσα συμπληρωματικά μέτρα για την επιβίωση των καφεστιατορίων, ζητάει με ερώτησή του, ο βουλευτής Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Η σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, έχει ως εξής:

» Η κραυγή απόγνωσης από τον Σύλλογο Καφεστιατόρων Αρκαδίας «ότι θα οδηγηθούμε σε μόνιμα λουκέτα», αφορά όλους όσους ασχολούνται με τα Καφεστιατόρια της χώρας, που αποτελούν συχνά το κέντρο της δραστηριότητας και συνάντησης σε πολλές ορεινές και μειονεκτικές περιοχές αλλά και στις γειτονιές των πόλεων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους για αν μην μετατραπεί σε οριστική (λουκέτο) η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας τους δεν αρκούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και χρειάζονται συμπληρωματικά αφού έχουν δημιουργηθεί τα εξής προβλήματα μεταξύ άλλων όπως αναφέρουν.

Δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους καταβολής των 800 ευρώ όλοι οι επαγγελματίες καφεστιατορίων, αφού λόγω της φύσης της εργασίας στις απομονωμένες περιοχές αρκετές λειτουργούν εποχικά και σημαντικός αριθμός δεν είναι σε λειτουργία αυτή την στιγμή αφού δεν άρχισε η σεζόν.

Επίσης αποκλείονται και όσοι απασχολούν εποχιακά πάνω από 5 άτομα με βάση τις ανάγκες του καφεστιατορίου (Αύξηση το Σαββατοκύριακο) ενώ εάν αθροισθεί ο συνολικός χρόνος εργασίας αυτός υπολείπεται κατά πολύ της απασχόλησης των 5 ατόμων που θέτει ως όριο η ΠΝΠ.

Η εποχικότητα της δουλειάς, η αυξημένη ανεργία και η οικονομική πίεση λόγω αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων που λειτουργούν τα καφεστιατόρια τα οδηγεί στη μερική απασχόληση πάνω από 5 άτομα ενώ ο συνολικός χρόνος απασχόλησής τους δεν είναι ισοδύναμος των 5.

Δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια αποζημίωσης για τα πολλά ευπαθή προϊόντα που είχαν στην κατοχή τους και είχαν αγοράσει πριν το κλείσιμο των καταστημάτων τους και όταν ανοίξουν θα είναι ακατάλληλα για κατανάλωση.

Δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια για τα μισθώματα δημόσιων χώρων που καταβάλουν σε Δήμους κλπ για την λειτουργία τους καθώς επίσης δεν έχει ληφθεί και κανένα μέτρο για τα δημοτικά τέλη και αποτελούν σημαντικό στοιχείο του κόστους λειτουργίας τους.

Δεν έχει ληφθεί καμιά πρόνοια για την μείωση στις τιμές εκκίνησης για τους αιγιαλούς αφού οι τιμές αυτές αφορούν άλλη περίοδο με πολύ μεγάλη επίσκεψη τουριστών.

Δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια για την αδυναμία καταβολής του ενοικίου κατοικίας κατά 40% αφού δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος και οι μεγάλη πλειοψηφία είναι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι στα καφεστιατόρια.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Πότε θα ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα για τα καφεστιατόρια για :

την καταβολή της ενίσχυσης των 800 ευρώ σε αυτούς που λειτουργούν εποχικά αλλά και αυτούς που η συνολική απασχόληση του προσωπικού δεν ξεπερνάει το ισοδύναμο των 5 ΜΜΕ ;

την μείωση των ενοικίων των δημόσιων χώρων που χρησιμοποιούν για την λειτουργία τους καθώς και των δημοτικών τελών και των τιμών εκκίνησης δημοπρασίας των αιγιαλών;

την επέκταση της μειωμένης καταβολή κατά 40% για το ενοίκιο της κατοικίας;

την αποζημίωσή τους βάση τιμολογίων για τα ευπαθή προϊόντα που έχουν προμηθευτεί και θα καταστραφούν»;

δελτίο Τύπου
κεντρ.φωτό: ερτ (αρχείο)
εσωτ. φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Μοιράσου το άρθρο: