Είναι πολλοί οι λόγοι που ξεκίνησε το μεγάλο φευγιό των προσφύγων την ώρα που Ελλάδα είχε πολλά ζητήματα να επιλύσει», δήλωσε από το ραδιοθάλαμο της ΕΡΤ Τρίπολης, όπου φιλοξενήθηκε σήμερα ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Δέσποινα Αρσένη, αναφέρθηκε στις φάσεις του προσφυγικού ζητήματος και του μεγάλου αριθμού των προσφύγων που δέχτηκε η χώρα μας.

Ο κ. Μουζάλας μεταξύ άλλων ανέφερε :

«Η χώρα μας ξαφνικά είχε χιλιάδες εισροές ταλαιπωρημένων ανθρώπων που έπρεπε να φάνε, να κοιμηθούν , να πάρουν τα χρήματά τους απο τις τράπεζες και να πάνε στην Ειδομένη όπου ήτα το άτυπο πέρασμα . Είναι πολύ σημαντικό που με τόσους χιλιάδες ανθρώπους δεν είχαμε αύξηση της εγκληματικότητας, ασθενειών, η εξάπλωση επιδημιών. Η αλληλεγγύη που έδειξε ο Ελληνικός λαός ήταν μεγάλη.

Το 80% των ανθρώπων που ερχόταν στην Ελλάδα είχε μεγάλο πρόβλημα, η Ελλάδα δεν είχε τόσες θέσεις να τους φιλοξενήσει, η χώρα μας δεν είχε υποδοχή, δεν είχε τίποτα.

Στην πρώτη φάση που ήταν να σώσουμε ζωές το κάναμε καλά, το διαχειριστήκαμε καλά.

Η δεύτερη φάση ήταν όταν εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας 60.000 άνθρωποι όταν έκλεισαν τα σύνορα.
Πετύχαμε μέσα σε τέσσερις μήνες να διαλύσουμε την Ειδομένη χωρίς να «ανοίξει μύτη», δημιουργήσαμε 40.000 θέσεις φιλοξενίας, δεχτήκαμε σκληρή κριτική από τις Μ.Κ.Ο., φτιάξαμε τα camp, εμβολιάστηκαν τα παιδιά, δημιουργήθηκαν συγκεκριμένες δομές για δραστηριότητες, ζουν με αξιοπρέπεια.
Εξάλλου αυτοί οι άνθρωποι απο τη στιγμή που κάνουν αίτηση για άσυλο, έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς.

Η τρίτη φάση αυτή που διανύουμε τώρα αφού σταμάτησαν οι ροές χάρης στη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, κάναμε καινούργια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίσαμε να κλείνουμε τα camp, θα νοικιάσουμε 10.000 διαμερίσματα μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος, θα δώσουμε χρήματα στους ανθρώπους που θα τους βοηθήσουν να ζήσουν με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα. Όσοι μείνουν μόνιμα θα βρούμε τρόπους να τους εντάξουμε στην κοινωνία».

«Εμένα προσωπικά και την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η αποτελεσματικότητα» τονισε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής οποίος κατέθεσε και τις προσωπικές του εμπειρίες απο τις επαφές που έχει με τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας.

φωτό: Β. Κούβαλης, Στ. Ζορμπαλάς

Μοιράσου το άρθρο: