Τον κορυφαίο νομοθέτη και πολιτικό, Καρυτινό, Νικόλαο Δημητρακόπουλο (1864-1921), τίμησε με την παρουσία του, στην ιστορική Καρύταινα, ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η εκδήλωση, κορυφώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, με την ομιλία του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, γύρω απ’ το σημαντικό και πρωτοποριακό νομοθετικό του έργο.

Ο εν λόγω, αναδιοργάνωσε τη Δικαιοσύνη, στοχεύοντας η χώρα να αποκτήσει ικανή νομοθεσία για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά.

Ασχολήθηκε με όλο σχεδόν το Δίκαιο, αφού δημιούργησε πενήντα (50) νόμους.

Θεμελίωσε νόμους που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κράτος, αλλά και με την Δικαιοσύνη.

Ήταν εισηγητής αναθεωρητικών διατάξεων του Συντάγματος του 1864, στην Β Αναθεωρητική Βουλή, ενώ οι προτάσεις του ενσωματώθηκαν στο Σύνταγμα του 1911.

Θέσπισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, άσκησε αρκετές διώξεις σ’ όσους δεν έκαναν καλά την δουλειά τους, δούλεψε τον Αστικό Κώδικα, την Πολιτική Δικονομία, τους ποινικούς νόμους, το εμπορικό κώδικα, το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

Απ’ τους νόμους που αφορούν το κοινωνικό κράτος, αξίζει να τονιστούν οι νόμοι που είχαν να κάνουν με την αγροτική ασφάλεια, με την τοκογλυφία, με τις διαθήκες, με τις αστικές ευθύνες των οδηγών οχημάτων, με την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, με τους δικηγόρους, με τις εργατικές διαφορές, με τις εργασίες γυναικών και ανηλίκων και με το πολύ σημαντικό θέμα που είχε να κάνει με την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων στα δικαστήρια.

Τα πιο πάνω, επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της δημοκρατίας, όπως επίσης και άλλοι ομιλητές, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Πολεμικό απομνημονεύματα 1897», στην πλατεία Καρύταινας, ακριβώς δίπλα στο άγαλμα του Νικόλαου Δημητρακόπουλου.

Στο βιβλίο αυτό, ο κορυφαίος νομικός, νομομαθής, πολιτικός, υπουργός δικαιοσύνης και συγγραφέας (θεωρείται ως ο μεγαλύτερος Έλληνας νομοθέτης του Βασιλείου της Ελλάδος και δεύτερος μετά τον Γιώργο Φον Μάουερ), αποτυπώνει τις σκέψεις του, τις εμπειρίες του και τα γεγονότα, με αφορμή τον οδυνηρό πόλεμο του 1897, στον οποίο, ο ίδιος, υπηρέτησε ως έφεδρος δεκανέας, στο μέτωπο.

Τα έσοδα απ’ τις πωλήσεις του βιβλίου, θα πάνε για να ανακαινισθεί η πατρική οικία του μεγάλου αυτού «σοφού», όπως όλοι τον χαρακτήρισαν.

Νωρίς το πρωί, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, στην Καρύταινα, τελέστηκε αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ της ανάπαυσης της ψυχής του μεγάλου αυτού άνδρα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλόπολης κ.κ Ιερεμία.

Στην απογευματινή εκδήλωση της Καρύταινας, εκτός του προέδρου της δημοκρατίας, παρευρέθηκε ο Μάκης Βορίδης εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο βουλευτής Αρκαδίας, Γιώργος Παπαηλιού, οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αυτοί της Εκκλησίας, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι και φυσικά η διοίκηση του συλλόγου Καρυτινών Αθήνας-Πειραιά, ο » Θ. Κολοκοτρώνης», όπου και οργάνωσαν τις εκδηλώσεις.

Στόχος τους, να μάθει ο κόσμος καλύτερα, το ποιος ήταν ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος και να καθιερωθεί η εκδήλωση, ώστε σιγά σιγά, να προχωρήσει και η απαραίτητη ανάπλαση-ανάδειξη της πατρικής του οικίας.

Η ΕΡΤ Τρίπολης, βρέθηκε στην ιστορική και πανέμορφη Καρύταινα (έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός) και σας παρουσιάζει τις σχετικές φωτογραφίες της εκδήλωσης.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Μοιράσου το άρθρο: