Τη χαμένη αίγλη του ανακτά το “Ξενία” Σπάρτης

Εργασίες αποκατάστασης μιας τοιχογραφίας, που χαρακτηρίζεται έργο τέχνης, είναι σε εξέλιξη στο ιστορικό “Ξενία” Σπάρτης.

Την τοιχογραφία, διαστάσεων 368×265 εκ., είχε φιλοτεχνήσει τη δεκαετία του 1960 ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος, με καταγωγή από τη Λακωνία, Νίκος Νικολάου (Ύδρα, 1909 – Αθήνα, 1986).

Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο του οικοδομήματος και παρουσιάζει σημαντικές φθορές.

Σύμφωνα με τον Λακωνικό Τύπο, τις εργασίες αποκατάστασης, μία παρέμβαση νεότερου πολιτισμού, εκτελεί η αρμόδια υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μάρθα Αθανασιάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο, βλέπει κανείς εικαστικές παρεμβάσεις της Άννας Δημητρίου -επί υποστυλωμάτων και του ξύλινου δαπέδου- για τις οποίες θα γίνουν προσπάθειες ώστε και αυτά να διασωθούν κατά τη φάση εκτέλεσης του έργου.

Το Ξενία Σπάρτης, με εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης και παρακμής εδώ και δεκαετίες, θα μετατραπεί σε Κέντρο Πολιτιστικών, Τουριστικών & Διοικητικών Δραστηριοτήτων» αφού ο Δήμος Σπάρτης έχει προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία .

Τη χαμένη αίγλη του ανακτά το “Ξενία” Σπάρτης

Η αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος ήταν ένα διαχρονικό αίτημα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.800.000 ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό (800.000 ευρώ) θα καλυφθεί με τη λήψη δανείου.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες και όσα ορίζει η απόφαση του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη», το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

πηγή : lakonikos.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος