Μεταλιγνιτικό μέλλον Μεγαλόπολης: Συνέντευξη Π. Νίκα στο “Βήμα”

Δηλώσεις για το μεταλιγνιτικό μέλλον της περιοχής της Μεγαλόπολης, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, δημοσιεύθηκαν την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, στην πρωτοχρονιάτικη έκδοση της εφημερίδας “Το Βήμα”, στο πλαίσιο αφιερώματος του εν λόγω εντύπου, στις προοπτικές που υπάρχουν για τη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, μετά τη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών ενεργειακών μονάδων της ΔΕΗ, στις δύο αυτές Περιφέρειες.

“Δεν είμαστε προετοιμασμένοι”, σημειώνει περιφερειάρχης, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μάχης Τράτσα:

«Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας στο “Βήμα” επισημαίνει ότι και ο κόσμος της Μεγαλόπολης έχει αγωνία για το μέλλον της πόλης, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες είχε στηριχθεί σχεδόν αποκλειστικά σε εισοδήματα που προέρχονται από τη λειτουργία των μονάδων. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «στη Μεγαλόπολη γνωρίζαμε εδώ και μία δεκαετία ότι η απολιγνιτοποίηση έρχεται, ξέραμε ότι περιοχή στερεύει από λιγνίτη και δεν κάναμε τα απαραίτητα βήματα ώστε να είμαστε προετοιµασμένοι για µία δίκαιη μετάβαση -η οποία χρειάζεται χρόνο και πρόγραµµα». Σύµφωνα µε τον κ. Νίκα, «η Μεγαλόπολη έχει λιγνίτη για να λειτουργήσει µία µονάδα έως το 2028 ή δύο µονάδες για µία πενταετία».

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο περιφερειάρχης, η Μεγαλόπολη πρέπει να παραμείνει ενεργειακό κέντρο αλλά µε… άλλο καύσιμο. Όπως υπογραμμίζει, πέρα από την υφιστάμενη µονάδα φυσικού αερίου, θα πρέπει να διερευνηθούν και οι δυνατότητες για µία ακόµη. Επίσης, σύμφωνα µε τον ίδιο, οι αχανείς εκτάσεις της ΔΕΗ μπορούν να γεμίσουν µε φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες.

Παράλληλα, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και άλλες δράσεις. Για παράδειγμα, ο κ. Νίκας υποστηρίζει ότι στα ξοφληµένα λιγνιτικά πεδία υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί µηχανοκίνητος αθλητισμός -π.χ. πίστες για αγώνες αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών -, στη λίμνη του Λάδωνα να γίνει περιβαλλοντικό κέντρο, στα ορεινά της Περιφέρειας να προωθηθεί η ορεινή ποδηλασία, στα ιστορικά μοναστήρια της περιοχής Δημητσάνας να δημιουργηθεί µια τουριστική διαδρομή κ.λ.π.

«Ολα αυτά πρέπει να αποτυπωθούν σε ένα master plan» σημειώνει.

Όσο για τα απαιτούμενα κονδύλια;

Λεφτά υπάρχουν, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη: «Μας χρωστάει η ΔΕΗ περίπου 26 εκατ. ευρώ από το λιγνιτόσημο. Επίσης, η ΤΑΠ ΤοΚ (Τοπική Ανάπτυξη µε Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων) µια αναπτυξιακή εταιρεία που χρηµατοδοτείται από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου), διαθέτει ένα σημαντικό ποσό, γύρω στα 20 εκατ., που µπορεί να διατεθεί προς τον σκοπό κυρίως για τη Μεγαλόπολη, αλλά και για τη Γορτυνία ή την Τρίπολη. Υπάρχουν και χρήµατα της Περιφέρειας, επίσης από το ΕΣΠΑ, αλλά και ίδιοι πόροι για τη χρηματοδότηση των δράσεων. Έχουμε ένα κονδύλι για να ξεκινήσουµε».

από το www.ppel.gov.gr
φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος