Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση γύρω απ’ το θεσμό της ελληνικής δικαιοσύνης, είχε σήμερα το απόγευμα απ’ την ιστορική Καρύταινα Αρκαδίας, ο πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Περιγράφοντας το έργο του Αρκάδα νομοθέτη και πολιτικού, Νικόλαου Δημητρακόπουλου, γύρω απ’ τα θέματα της δικαιοσύνης, ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας, θέλοντας να αναδείξει νομικές σταθερές, που αν και θεσπίστηκαν απ’τον Ν. Δημητρακόπουλο, στις αρχές του 1900, δυστυχώς, εξακολουθούν ακόμα και σήμερα, να αποτελούν ζητούμενα.

Είπε χαρακτηριστικά :

«Τα όσα σχεδίασε και νομοθέτησε ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος, εκεί στα 1911, έχουν μεγάλη αξία και σημασία και μάλλον ακόμα, κάποια απ΄ αυτά, είναι ζητούμενα και σήμερα. Η καθυστέρηση της δίκης, σημαίνει αρνησικυρία. Στόχος πρέπει να είναι η πάταξη της αρνησιδικίας. Πρέπει να επιλύονται γρήγορα οι διαφορές. Ο ρόλος της δικαιοσύνης είναι να κρίνει τις πράξεις της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και την συνταγματικότητα των πράξεων της εκτελεστικής εξουσίας. Ο δικαστής πρέπει να έχει προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, ενώ και ο δικηγόρος, οφείλει να διαφωτίζει, να βοηθάει τον δικαστή και να μην τον παραπλανά και να μην τον επηρεάζει. Οφείλουμε να εγγυηθούμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους δικαστές. Ο Έλληνας πρέπει να έχει δικαστή που δικάζει ανεξάρτητος και σε χρόνο που έχει αποτέλεσμα η δικαστική απόφαση. Όχι αργοπορία λοιπόν. Ναι στην προσωρινή δικαστική προστασία που έχει περικοπεί τα χρόνια της κρίσης και που ελπίζουμε να επανέλθει στην αρχική της υπόσταση, ξεπερνώντας την κρίση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα παράγουν αποτελέσματα το άρθρο 20 και το συγκεκριμένο άρθρο της Συνθήκης της Ρώμης»

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Μοιράσου το άρθρο: