Με τρεις συγκεκριμένες προτάσεις με στόχευση και χαρακτήρα, ανταποκρίθηκε το Ινστιτούτο Σπάρτης, στο κάλεσμα του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου, για την διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων για τα 2.500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Πρόκειται για πολυπρισματικές δράσεις που περιλαμβάνουν την ανακήρυξη της αρχαίας Σπάρτης ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το σχεδιασμό του «Πολιτιστικού Μονοπατιού του Ταϋγέτου» με τη χρήση της καινοτόμου μεθόδου των δεικτών μνήμης και το σχεδιασμό μουσειοσκευών για ΑΜΕΑ με θέμα τους Ήρωες της Λακωνίας διαχρονικά, από τον Λεωνίδα των Θερμοπυλών έως τους ήρωες του 1821.

Για την υλοποίηση των δράσεων μπορούν να διαμορφωθούν συνέργειες με συλλογικούς φορείς του Δήμου Σπάρτης, των αντίστοιχων περιοχών και τομέων, και να κυρίως να μεταδοθεί η τεχνογνωσία.

Αναλυτικά οι προτάσεις περιλαμβάνουν :

1. Σύνταξη διεπιστημονικού φακέλου για την ανακήρυξη της αρχαίας Σπάρτης ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η περίπτωση τη Αρχαίας Σπάρτης πληροί τουλάχιστον τέσσερα εκ των έξι θεσπισμένων κριτηρίων της UNESCO βάσει των οποίων μπορεί να αξιολογηθεί θετικά η πρόταση ανακήρυξής της ως Πολιτιστικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το γεγονός ότι πληθώρα πολιτιστικών μνημείων έχουν ενταχθεί ήδη στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έχοντας συνάφεια με λιγότερα κριτήρια σε σύγκριση με αυτά τα οποία πληροί η αρχαία Σπάρτη, μας επιτρέπει να ευελπιστούμε ότι με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούμε να πετύχουμε τον μεγάλο αυτό στόχο μας.

2. Σχεδιασμός του «Πολιτιστικού Μονοπατιού του Ταϋγέτου» με τη χρήση της καινοτόμου μεθόδου των δεικτών μνήμης.

Η μοναδικότητα και η αξία του Ταϋγέτου, ενός ορεινού όγκου άρρηκτα συνδεδεμένου με την ιστορική πορεία της Σπάρτης από την Αρχαιότητα έως σήμερα, αποτελεί μοναδικό παράγοντα διαμόρφωσης μιας τουριστικής δυναμικής με βάση το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του Ταϋγέτου, η οποία δύναται να ξεπεράσει κατά πολύ τα στενά όρια του ελληνικού κράτους. Σε αυτή την λογική στηρίζεται η πρότασή μας για την δημιουργία πάνω στα φυσικά μονοπάτια, στην κουλτούρα και στις παραδοσιακές και σύγχρονες δράσεις της περιοχής, η πρόταση για το πολιτιστικό μονοπάτι του Ταϋγέτου.

3. Σχεδιασμός μουσειοσκευών για ΑΜΕΑ με θέμα τους Ήρωες της Λακωνίας διαχρονικά, από τον Λεωνίδα των Θερμοπυλών έως τους ήρωες του 1821.

Οι προτεινόμενες μουσειοσκευές θα αποτελέσουν πολιτιστικά εργαλεία που θα βοηθήσουν καίρια τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, στην προσέγγιση και κατανόηση της εξέλιξης της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας.Θα αποτελέσουν χρήσιμα και ευχάριστα δώρα όχι μόνον για παιδιά με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες , αλλά και για όλα τα παιδιά.

Μοιράσου το άρθρο: