Ένα αλλιώτικο μουσείο λειτουργεί στο Μυστρά, στο Δήμο Σπάρτης, σε ένα καλαίσθητο διώροφο κτίριο, το μουσείο των φωτογραφικών μηχανών του Τάκη Αιβαλή.

Φιλοξενεί την προσωπική συλλογή του γνωστού φωτογράφου Τάκη Αϊβαλή που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική συλλογή φωτογραφικών μηχανών, αφού αριθμεί περισσότερες από 1000 φωτογραφικές μηχανές.

Όλες οι φωτογραφικές μηχανές, που χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του ’40 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας είναι συντηρημένες και λειτουργούν.

Ο συλλέκτης, ο Τάκης Αιβαλής, ξεκίνησε τη συλλογή του όταν ο πατέρας του, ερχόμενος από την Αμερική, του έκανε δώρο μια μικρή φωτογραφική μηχανή Kodak 1Α τύπου pocket του 1923.

Τα χρόνια περνούσαν, η συλλογή του αυξήθηκε και το 1967 έφθασε να έχει περισσότερες από 300 μηχανές –από τις οποίες οι έξι είναι αεροφωτογραφικές– τις οποίες αγόρασε σε εξευτελιστικές τιμές από παλαιοπωλεία της Νέας Υόρκης, αφού τα χρόνια εκείνα δεν τις θεωρούσαν συλλεκτικά κομμάτια.

Ο Τάκης Αιβαλής, συνέχιζε να αγοράζει μηχανές από όλοκληρο τον κόσμο, διαφόρων εταιριών, μαζί με αεροφωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από τον αμερικανικό στρατό, για τη δημιουργία χαρτών ή τη φωτογράφιση ολόκληρων περιοχών.

Το 2001 κέρδισε μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness και σήμερα μπορεί να τις θαυμάσει κανείς επισκεπτόμενος το ιδιαίτερο αυτό μουσείο στον Μυστρά.

Ο Τάκης Αϊβαλής γεννημένος στον Μυστρά το 1934, σπούδασε στην Αμερική και τη Γερμανία και εργάστηκε ως φωτογράφος σε διαφημιστικές εταιρείες και μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Φωτογράφων Ελλάδος Δημιουργικής Φωτογραφίας και μέλος του μουσείου της Kodak στη Νέα Υόρκη.
Το 2006 συνέγραψε και εξέδωσε το φωτογραφικό και ιστορικό λεύκωμα «Μυστράς: Ταξίδι στο χρόνο», το οποίο, μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, έτυχε πολύ καλής ανταπόκρισης.

Το μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών στον Μυστρά ανοίγει, ύστερα από συνεννόηση, καθημερινά, και κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 11:00 έως τις 15:00, δέχεται ομαδικές επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και άλλων ομάδων.

Η ξενάγηση γίνεται με πρωτοβουλία της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης και με τη συνεργασία του δήμου Σπάρτης.

Μοιράσου το άρθρο: