Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού,, βρέθηκε στην Γορτυνία και στον εορτασμό που έγινε για την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Απηύθυνε χαιρετσιμό, λέγοντας μεταξύ των άλλων:

Στον χαιρετισμό του, είπε:»Το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821 από τη Γορτυνία συνδέεται, εκτός των άλλων, με τον τόπο και τους ανθρώπους. Με το ανάγλυφο του εδάφους, το πνεύμα ελευθερίας και το ισχυρό δέσιμο των Γορτυνίων με την πέτρα και το πουρνάρι της γορτυνιακής γης.

Εκδηλώσεις, όπως αυτές στο Παλούμπα και στο Μπέτσι, φωτίζουν την ιστορική συμβολή σημαντικών γεγονότων του Αγώνα του Γένους για Εθνική Απελευθέρωση και αναδεικνύουν την ιστορική πορεία και προσφορά των αγωνιστών της Ελευθερίας (εν προκειμένω των Πλαπουταίων), κρατούν ζωντανή τη μνήμη τους και ενισχύουν το εθνικό φρόνημα και τη συλλογική αυτογνωσία όλων μας.

Τότε, ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν δυσμενής για τους Έλληνες επαναστάτες. Η Ιερά Συμμαχία διαφέντευε την Ευρώπη. Η οθωμανική αυτοκρατορία ήταν ισχυρή μεν, αλλά και ο «μεγάλος ασθενής». Η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη τη διέσωζε.

Η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε την αφετηρία για την αποσύνθεση και τη σταδιακή διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Εδώ και πολλά χρόνια, η Τουρκία ακολουθεί επιθετική πολιτική έναντι της χώρας μας και ευρύτερα του Ελληνισμού. Τα πεδία στα οποία αναπτύσσονται οι τουρκικές αξιώσεις είναι γνωστά, Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη. Εκτός των άλλων, αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας.

Όμως η Τουρκία, ασκεί επιθετική πολιτική και έναντι άλλων χωρών, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, και όχι μόνον.

Έχει εισβάλει στη Συρία και επιτίθεται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ. Πρώτιστη επιδίωξή της, η αποτροπή απόκτησης, οποιασδήποτε μορφής, κρατικής υπόστασης του κουρδικού στοιχείου.

Επιπλέον, επιχειρεί να ποδηγετήσει βαλκανικά κράτη, την Αλβανία αλλά και τα δημιουργηθέντα μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας «ανεξάρτητα» κρατίδια και πάντως να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες και τις φιλοδοξίες τους. Έχει ανοίξει μέτωπα παντού.

Και βέβαια η Τουρκία σπαράσσεται από μία εσωτερική κρίση, που την έχει οδηγήσει σε μιας μορφής προσωπική δικτατορία του προέδρου της Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρά τα φαινόμενα, η Τουρκία παραμένει ο «μεγάλος ασθενής». Όμως οι διεθνείς συνθήκες και ο συσχετισμός δυνάμεων παγκοσμίως την καθιστούν σημαντικό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή, παρότι δεν παύει να είναι ο ταραξίας για λογαριασμό της ιδίας αλλά και για λογαριασμό τρίτων.

Συμπερασματικά, ο εορτασμός της έναρξης της Επανάστασης στην Ηραία αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της Ιστορίας. Ταυτόχρονα, η ιστορική μνήμη και το ασταθές και ανήσυχο διεθνές περιβάλλον επιτάσσουν στη χώρα μας να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και ενισχύοντας την εθνική ενότητα του λαού μας».

από δελτίο Τύπου

Μοιράσου το άρθρο: