Ο λιγνίτης “φεύγει”, οι επενδύσεις “έρχονται” – 5 από τις 16 στη Μεγαλόπολη

«Ημερομηνία σταθμός» θα είναι η τελευταία μέρα του φετινού Οκτωβρίου για το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, αφού τότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για το master plan της μετάβασης στην απολιγνιτοποίηση που συζητήθηκε και εγκρίθηκε χθες από τη Διυπουργική Επιτροπή.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι υποβλήθηκαν 70 επενδυτικά σχέδια στην αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, θα γίνουν 16 μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν 8.000 θέσεις εργασίας, ενώ σε συνδυασμό με άλλες επενδύσεις που προγραμματίζονται, οι θέσεις θα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που θα χαθούν.

Μετά τη δημόσια διαβούλευση, το master plan θα κατευθυνθεί στο υπουργικό συμβούλιο ώστε μέχρι τέλος του έτους να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο στηρίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, ορισμένοι εκ των οποίων περιλαμβάνουν και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των περιοχών. Πρόκειται για την «καθαρή πράσινη ενέργεια», τη «βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο», την «έξυπνη» αγροτική παραγωγή», τον «βιώσιμο τουρισμό» καθώς και την «τεχνολογία και εκπαίδευση».

Αναλυτικότερα στο επίκεντρο του masterplan βρίσκονται 16 μεγάλες επενδύσεις (οι 5 από αυτές θα γίνουν στη Μεγαλόπολη και οι υπόλοιπες 11 στη Δυτική Μακεδονία) τις οποίες περιέγραψε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από αυτές και άλλα projects που θα ακολουθήσουν, θα υπερκαλύψουν αυτές που θα χαθούν λόγω του σβησίματος των λιγνιτικών μονάδων.

1. Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 2,3 GW (Δυτική Μακεδονία). Το πρώτο μεγάλο project προς την κατεύθυνση αυτή είναι η κατασκευή πάρκου ισχύος 230 MW, από τον όμιλο ΔΕΗ, επένδυση 133 εκατ. Ευρώ

2. Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 0,5 GW στη Μεγαλόπολη, με πρωταγωνίστρια πάλι τη ΔΕΗ

3. Άμεση έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη (Επένδυση 130 εκατ. ευρώ)

4.Μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία (Solaris)

5. Εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία (Eunice)

6. Δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας (Μεγαλόπολη)

7. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας (Δυτική Μακεδονία)

8. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας (Μεγαλόπολη)

9. Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης (Δυτική Μακεδονία)

10. Οικοσύστημα οινικού τουρισμού, στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας στη (Δυτική Μακεδονία)

11. Πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας, με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

12. Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης (Δυτική Μακεδονία)

13. Δημιουργία θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης (Μεγαλόπολη)

14. Δημιουργία μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων (Δυτική Μακεδονία)

15. Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας (Δυτική Μακεδονία)

16. Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου (Μεγαλόπολη)

Αναφερόμενος στο πλάνο χρηματοδότησης του masterplan, ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, δηλαδή, από κοινοτικούς πόρους, από εθνικούς πόρους, από το Ταμείο Γιούνκερ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης, σημείωσε ότι «το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δρομολογεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τις περιοχές αυτές, καλύπτοντας το έλλειμμα του παραγωγικού τους μοντέλου μέσα από τη δημιουργία αξιών σε διαφορετικούς τομείς και κλάδους. Αυτή είναι η βάση κάθε στρατηγικής μετάβασης σε όλο τον κόσμο και ο μόνος τρόπος για να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι σήμερα στη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη.

Στο τέλος του έτους, με την ολοκλήρωση του Masterplan, η Ελλάδα θα πρωτοστατήσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ούσα το πρώτο κράτος-μέλος που διαθέτει Ενιαίο Σχεδιασμό Δίκαιης Μετάβασης. Οι περιοχές δίκαιης μετάβασης θα μετατραπούν σε νησίδες ενός καλύτερου κράτους και θα αποτελέσουν πρωτοπόρα κέντρα ανάπτυξης, μαγνήτες επενδύσεων, παράδειγμα βέλτιστων πρακτικών, σημεία αναφοράς ως προς την ποιότητα ζωής».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος