Για το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και για αυτό με τα έργα ΑΠΕ, συζήτησαν με τον υφυπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Υπουργείου, ο υφυπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, δήλωσε ότι η (…) η Πολιτεία θα δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου. «Το σημαντικό είναι οι τοπικές κοινωνίες να έχουν επιλογές και να μπορούν να διαλέξουν την καλύτερη λύση ανάλογα με τις ανάγκες τους».

H ανακοίνωση λέει ότι «(…) το ΥΠΕΝ στηρίζει τις προσπάθειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου (που έχει προβλέψει 20 εκατ. ευρώ για τα έργα φυσικού αερίου), ώστε να τελειώσει μέχρι το Σεπτέμβριο τις διαδικασίες για να είναι έτοιμη η χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) διατηρεί τη δυνατότητα να αναθεωρήσει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύων για την περίοδο 2020-2024 (που αυτή τη στιγμή δεν περιλαμβάνει την Πελοπόννησο).»

Η ενημέρωση απ’ το υπουργείο, αναφέρει, ότι ο κ. Θωμάς, «(…) υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση προαπαιτούμενο για τη δημιουργία δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι σταθμοί εξόδου από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, κάτι που εξετάζει αυτή τη στιγμή ο Διαχειριστής του Συστήματος, ΔΕΣΦΑ. «Όλες τις ενέργειες που έγκειται στο κράτος να τις κάνει, θα τις κάνει», είπε χαρακτηριστικά».

Για το θέμα του κορεσμού του δικτύου των ΑΠΕ, ο υφυπουργός, εκτίμησε ότι, το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα, με την ολοκλήρωση της γραμμής μεταφοράς υπερ-υψηλής τάσης 400 KV Μεγαλόπολη-Πάτρα-Αχελώος.

πηγή:http://www.ypeka.gr/el-gr/
φωτό: Στ. Ζορμπαλάς (αρχείο)

Μοιράσου το άρθρο: