Σημαντικά ζητήματα απασχόλησαν την γνωμοδοτική επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η οποία συνεδρίασε στην Τρίπολη.

Η επιτροπή, μετά από σχετική συζήτηση, γνωμοδότησε θετικά για τη χρηματοδότηση επισκέψεων των σχολείων της Πελοποννήσου σε ιστορικούς τόπους σχετιζόμενους με την Επανάσταση του 1821.

Θετικά γνωμοδότησε ακόμα, για την πραγματοποίηση επετειακών εκδόσεω</strongσχετικών

α) με τα γεγονότα της Επανάστασης στην Πελοπόννησο και

β) με τα αρχοντικά και τα πυργόσπιτα της Πελοποννήσου που συνδέονται με την Επανάσταση του 1821, κι ακόμα άλλων εκδόσεων και επανεκδόσεων.

Επίσης, γνωμοδότησε θετικά και για την έκδοση χρονολογίου της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, το οποίο θα συνοδεύει τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και το οποίο έχει επιμεληθεί ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Χρήστου.

Η Επιτροπή, συγχρόνως, γνωμοδότησε θετικά για την παρουσίαση στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, αναμνηστικού καταλόγου και Έκθεσης σχετικής με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, του συλλέκτη γιατρού Αντώνη Τάντουλου.

Θετική, συνάμα ήταν η Επιτροπή και στην φιλοτέχνηση προσωπογραφιών ηρώων της Επανάστασης, από τη ζωγράφο Μαριλύ Ξαγά, οι οποίες θα κοσμήσουν την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά και για τη συνεργασία με το Δημόσιο ΙΕΚ Αργυροχρυσοχοΐας της Στεμνίτσας, ώστε να κατασκευαστούν επετειακές συλλεκτικές σειρές αναμνηστικών για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία.

Τέλος, η Επιτροπή, ενέκρινε και τον σχεδιασμό του σεναρίου της συμμετοχής της Περιφέρειας στη ΔΕΘ με εμβληματικό περίπτερο, το οποίο θα έχει ως θέμα την Επανάσταση του 1821.

πηγή: www.ppel.gov.gr
φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Μοιράσου το άρθρο: