«Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος πολυχώρος με σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου και την πορεία του στο χρόνο».

Αυτό δήλωσε, σήμερα το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος της Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, γνωστοποιώντας τις εξελίξεις που σημειώθηκαν πάνω στο θέμα του εμβληματικού, ιστορικού και διατηρητέου, πέτρινου κτίσματος της Πλατείας Ανεξαρτησίας, που για πολλά χρόνια, φιλοξένησε το δημόσιο ραδιόφωνο της Τρίπολης (αυτό φέτος, συμπληρώνει, 70 χρόνια ζωής και δράσης-ίδρυση: 10 Ιουλίου 1949).

Συνεχίζοντας ο κ. Παυλής, είπε τα εξής:

«Η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, συμφώνησε μαζί μας και μας έδωσε το δικαίωμα να το αξιοποιήσουμε. Υπάρχει μελέτη. Το έργο της διάσωσης, της αποκατάστασης και της ανάδειξης, θα κοστίσει 1,2 εκατ. Ευρώ. Η χρηματοδότηση, εγκρίθηκε απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών και εντάχθηκε στο Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων. Όλοι οι χώροι θα αναδειχθούν και θα αποκτήσουν ικανότητα χρήσης για όλες τις δράσεις. Θα φιλοξενηθεί όλη η δημιουργική έκφραση της πόλης. Εννοείται ότι και η Εκκλησία θα μπορεί και αυτή να πραγματοποιηθεί όλες τις εκδηλώσεις της».

Μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου, ο Μητροπολίτης κ.κ. Αλέξανδρος, δήλωσε για το θέμα αυτό τα εξής:

«Το κτίριο έχει σημαντική ιστορία. Ανήκει στο Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιερής Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας. Χτίστηκε επί Μακαριστού Γερμανού Μεταξά (1906-1945) και σκοπός ήταν να φιλοξενήσει επαγγελματική οικονομική σχολή απόρων κορασίδων (λειτούργησε αυτή απ’ το 1938). Το πέτρινο αυτό κτίριο, επιτάχθηκε απ’ τους Γερμανούς, ενώ στα υπόγειά του, λειτούργησαν χώροι κράτησης πατριωτών-αντιστασιακών επί Ιταλικής κατοχής. Το κτίριο, αργότερα, πέρασε στην δικαιοδοσία του Στρατού Ξηράς, όπου και αμέσως μετά, φιλοξένησε τον ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκεί, μέχρι τα τέλη περίπου, του 2000, η ΕΡΑ Τρίπολης κατέγραψε την επικαιρότητα και πρόσφερε την ψυχαγωγία στην Περιφέρεια. Ως Μητρόπολη, δεχθήκαμε την πρόταση του δήμου και συμφωνήσαμε να παραχωρήσουμε τη χρήση του χώρου στο δήμο. Ευχαριστούμε δημοσίως τον Μαρίνο Ρουσιά, τον συμπατριώτη μας, σύμβουλο του Υπουργού, που ασχολήθηκε με το θέμα και που έφερε αποτέλεσμα. Η Τρίπολη θα αποκτήσει ένα σύγχρονο χώρο πολιτισμού που τόσο πολύ θέλει και που θα την βοηθήσει σε πολλά θέματα».

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Μοιράσου το άρθρο: