-Ομόφωνα ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου , στην χθεσινή δια περιφοράς κατεπείγουσα συνεδρίασή της, την 3η αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2020 προκειμένου να μεταφερθεί πίστωση 390.000 ευρώ από τον κωδικό των ΚΑΠ, στον κωδικό που αφορά τις δαπάνες πολιτικής σχεδίασης εκτάκτων αναγκών.

-Στην Μεγαλόπολη θα γίνει μετάβαση στο φυσικό αέριο, κατά τρόπο που να συμφέρει τους καταναλωτές και χωρίς να επιβαρύνει τις δημοτικές αρχές. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στην συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για την απολιγνιτοποιηση των λιγνιτικών περιοχών.

-Συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα. Η συνάντηση αφορούσε υπηρεσιακά θέματα.

-Παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 (αντί της 31ης Μαρτίου) η προθεσμία καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ για το ασφαλιστικό έτος 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός. Παράλληλα ανακοινώνονται μια σειρά από διευθετήσεις σχετικές με την εξατομίκευση των ζημιών, χωρίς ωστόσο να αλλάζει κάτι ουσιαστικά στον τρόπο και στον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

-Η αγορά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όλων των αναλώσιμων υλικών που απαιτούνται στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτροπής διάδοσης του κορoνοϊού, καθώς επίσης και η αγορά isobox για να εγκατασταθούν όπου αυτά κρίνεται ότι είναι αναγκαία, αποφασίστηκε στη σύσκεψη της επιτελικής επιτροπής της Περιφέρειας, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη. Στην ίδια σύσκεψη, δόθηκαν από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, οδηγίες προς τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες -οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτή μέσω τηλεδιάσκεψης- να οργανώσουν, σε συνεργασία με τους διοικητές των νοσοκομείων, Κέντρα Αιμοληψίας εκτός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Όπως τονίστηκε, μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου, οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, θα πρέπει να έχουν οργανώσει συσκέψεις όλων των φορέων της περιοχής τους, προκειμένου να υπάρξει η προσφορά της αναγκαίας ποσότητας αίματος, κατά Περιφερειακή Ενότητα. Τα εν λόγω Κέντρα Αιμοληψίας, πρόκειται να οργανωθούν σε αίθουσες κεντρικών σχολείων, μετά από συνεργασία με τις αρμόδιες κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

-Την αύξηση των κονδυλίων για την ένταξη στο καθεστώς ενισχύσεων, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020, είτε του συνόλου των επιλαχόντων -από την πρόσφατη πρόσκληση που είχε δημοσιοποιηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου- είτε έστω του μεγαλύτερου μέρους τους, ζητεί ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

-Με κατεπείγουσα εγκύκλιο που εξέδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, καθορίζει το πλαίσιο ανταπόκρισης των υπηρεσιών της Περιφέρειας στην περίπτωση αναστολής λειτουργίας τους. Η εγκύκλιος αναφέρεται, ειδικότερα, σε θέματα όπως η εκ περιτροπής και εξ αποστάσεως εργασία, το προσωπικό ασφαλείας και τις ευπαθείς ομάδες, καθώς και τον ορισμό υπευθύνων. Επίσης δίνονται οδηγίες για την είσοδο του κοινού στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

-Ύστερα από πρωτοβουλία του δημάρχου Τρίπολης Κώστα Τζιούμη, οι πέντε δήμαρχοι της Αρκαδίας συμφώνησαν στην προμήθεια μηχανήματος διάγνωσης του κορωνοϊού για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

-Το Επιμελητήριο Αρκαδίας δημιούργησε ειδική ενότητα «Ενημέρωση για τον Κορονοιό» όπου θα επικαιροποιείται με ο,τιδήποτε νεότερο προκειμένου να διευκολύνονται οι επιχειρηματίες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Επιπλέον σε 24ωρη βάση λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1520 της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για επιπρόσθετες πληροφορίες σε εμπόρους και καταστηματάρχες για τα μέτρα που ισχύουν για τον κορονοϊό.

-Ο Δήμαρχος Τρίπολης, με ανακοίνωσή του, εμψυχώνει τον πληθυσμό και συνάμα γνωστοποιεί, κάποιες ενέργειες που γίνονται, με αφορμή εγκύκλιο εφαρμογής μέτρων.

-Το Επιμελητηρίο Αρκαδίας ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αρκαδίας λόγω μη επάρκειας υγειονομικού εξοπλισμού, προσφέρει 7.000 γάντια μιας χρήσης, που είναι ο μόνος υγειονομικός εξοπλισμός που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμος άμεσα, προκειμένου να συμβάλει κατά το ελάχιστο στην στήριξη των αστυνομικών υπαλλήλων σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και στις αυξημένες υποχρεώσεις τους λόγω των συνθηκών που επιβάλλονται από την εξάπλωση του κορονοϊού. Επίσης, προέβει σε παρεμβάσεις προς: το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος επιχορήγησης εργοδοτών για τη διατήρηση θέσεων εργασίας με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης και προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Αρκαδίας για την επαγρύπνηση της αστυνομίας στη φύλαξη των εμπορικών καταστημάτων για όσο χρονικό διάστημα θα παραμένουν κλειστά.

-Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, ενισχύει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» της περιοχής του, με νέα τηλεφωνική γραμμή παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.
Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ευπαθείς ομάδες, άποροι, κοινωνικά και οικονομικά αδύναμοι πολίτες, άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους μέσω του αριθμού: 27330-23888.
Στόχος της υπηρεσίας, είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης στους συνανθρώπους που χρήζουν βοήθειας, στα βασικά αγαθά που αφορούν τη διατροφή και την υγεία, με τον συντονισμό των εμπλεκόμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων .

Σύνταξη ειδήσεων : Δέσποινα Αρσένη, Πέγκη Μπρούσαλη

Μοιράσου το άρθρο: