Ο Σύλλογος Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής» θα πεζοπορήσει την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 στην Μάνη στο μονοπάτι από το όμορφο χωριό της Μηλέας έως την Ιερά Μονή της Παναγιάς Γιάτρισσας.Με την ευκαιρία αυτή θα γίνει επίσκεψη στην Μηλέα τον τάφο του πατέρα του Γέρου του Μωριά, Κωνσταντή Κολοκοτρώνη του Ιωάννη, πατέρα του Αρχιστρατήγου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Οδηγός θα είναι ο φίλος του συλλόγου Σταύρος Ασημάκος, ο οποίος μας προσκάλεσε, να μας ξεναγήσει στην όμορφη αυτή γωνιά της Μάνης.

Ιερά Μονή Παναγιάς της Γιάτρισσας.

Η Μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας είναι κτισμένη στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου, σε υψόμετρο 1000 μ., κοντά στο δάσος της Βασιλικής του Ταϋγέτου και απέχει 5 χλμ. από την Καστάνια.

Στην πραγματικότητα έχει χτιστεί πάνω στα φυσικά σύνορα των νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας, γι’ αυτό διοικητικά υπάγεται και στους δύο νομούς.
Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Γυθείου, Οιτύλου και πάσης Μάνης, είναι αφιερωμένη στη Γένεση της Παναγίας, από την ομώνυμη εικόνα που υπάρχει στη Μονή, που γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου.
Η Μονή έχει ανεγερθεί στη θέση των ερειπίων αρχαίου ναού της Αθηνάς Γιατρίσσης και ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει δομικά στοιχεία από τον αρχαίο ναό ενσωματωμένα στο εσωτερικό της.

Η μετατροπή του ναού σε χριστιανικό έγινε το 382 μ.Χ.
Η μονή έγινε ανδρική το 1977, αφού πρώτα κατά το 1972, είχε ανακηρυχθεί σε ιερό προσκύνημα.

Διαδρομή : Σε μονοπάτι, καλντερίμι ανηφορικό 2 ωρών (ανάβαση) και 1:30 ώρες (κατάβαση), συνολικά 3:30 ώρες (+/-), ανάλογα με την σύσταση της ομάδας.
Υπάρχει δυνατότητα, όποιος επιθυμεί, να ανέβει με το αγροτικό του Γεωργίου Κότση (μέλος διοίκησης) μέχρι την Ιερά Μονή και να κάνει μόνο την κατηφορική διαδρομή, για ευκολία.

Βαθμός δυσκολίας : Α’ κατάλληλο μονοπάτι για όλους με καλή φυσική κατάσταση (2/5 – μέτρια δυσκολία).

Ραντεβού εκκίνησης : Στις 8:00 π.μ. από τα γραφεία του Ευκλή, τέρμα Αριστομένους 56 (αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.) και επιστροφή κατά προσέγγιση 7 μ.μ.

Μετακίνηση : Με λεωφορείο.
Κόστος : 8 ευρώ (μέλη), 10 ευρώ (μη μέλη συλλόγου) και 5 ευρώ φοιτητικό.
Κρατήσεις θέσεων με την αγορά του εισιτηρίου !!
Αν δεν καταφέρετε, να έρθετε, θα επιστρέφετε το μισό εισιτήριο σας.

Φαγητό : Στην Καστάνια ή στην Καρδαμύλη με ελεύθερο χρόνο.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων : Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου) στο τηλ. του Συλλόγου 27210 84844 και 27210 90627 ή 6974252234.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ:Σύλλογος Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής»

Μοιράσου το άρθρο: