Την γνωστοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν-όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν-αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αρκαδίας, παρουσίασε το τμήμα αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε συνέντευξη που δόθηκε στην ύπαιθρο (στο κεφαλόβρυσο του δρόμου Σιλίμνας-Κάτω Δαβιάς Τρίπολης).

Μάκης Μπαρουξής (μέλος πανελλήνιας ένωσης κτηνοτρόφων, μέλος δ.σ. συνεταιρισμού κτηνοτρόφων-γαλακτοπαραγωγών Αρκαδίας), Γιώργος Περδικάρης (πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Κυνουρίας) και Νίκος Τσιωτίνας (αγρότης-παραγωγός λαικών αγορών), περιέγραψαν παραστατικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν άμεση και ουσιαστική στήριξη απ’ την κυβέρνηση.

Μάκης Μπαρουξής
(κτηνοτρόφος)

«Λόγω και του νέου κορονοιού, πάθαμε καταστροφή το Πάσχα. Τα ζώα μας έμειναν άσφακτα. Όποια δώσαμε, τα δώσαμε νωρίς και σχεδόν τσάμπα. Δεν έχουμε πάρει χρήματα. Οι τιμές στο γάλα είναι πολύ χαμηλές. Αρκετοί από εμάς, πωλούν τα κοπάδια τους. Και ενώ μειώνονται τα κοπάδια, αυξάνεται η ποσότητα του γάλακτος, μάλλον λόγω εισαγωγής απ’ το εξωτερικό και με χαμηλή τιμή. Ζώα απ’ τα βαλκάνια, μετά από 2 μήνες στην Ελλάδα, γίνονται Ελληνικά. Εν’ τω μεταξύ, ακόμα περιμένουμε τις άδειες για τις σταβλικές μας εγκαταστάσεις».

Γιώργος Περδικάρης
(ελαιοπαραγωγός)

«Τα τελευταία χρόνια, λόγω δάκου, τιμών, κόστους και καιρικών φαινομένων δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Η καταστροφή που έγινε με τον καύσωνα, 16 με 18 Μαίου, δεν μπορεί να αποζημιωθεί και λένε ότι θα πάμε μέσω ΠΣΕΑ. Θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη αναγγελίες ζημιών. Ζητάμε τώρα αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με αναδρομική ισχύ. Δεν αντέχουμε. Το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο. Κάτω από 2 ευρώ η τιμή του λαδιού. Δεν είχαμε καμία μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές εμείς οι αγρότες».

Νίκος Τσιωτίνας
(αγρότης-παραγωγός λαικών αγορών)

«Δεν έχουμε πάρει όλοι οι αγρότες τις αποζημιώσεις των ζημιών του 2019. Οι αγρότες δεν βοηθήθηκαν καθόλου απ’ τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της καραντίνας. Το κόστος ενέργειας είναι για εμάς τεράστιο και δεν αντέχεται.»

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Μοιράσου το άρθρο: