Με καθυστέρηση κάποιων ημερών, ώστε να συμπέσει η εκδήλωση τιμής και μνήμης των εκτελεσθέντων απ’ τα κατοχικά στρατεύματα, στο ρέμα του Αγίου Νικολάου Τρίπολης, με την δικαστική απόφαση του Εφετείου για τους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής, πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, η αντιναζιστική εκδήλωση απ’ το παράρτημα Αρκαδίας της Πανελλήνιας Ένωσης Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού.

Την πρωτοβουλία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στο μνημείο του λόφου, στήριξαν το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, το σωματείο εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις, το παναρκαδικό συνδικάτο τεχνεργατών-οικοδόμων, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν και άλλα σωματεία, σύλλογοι και φορείς της περιοχής.

Υπήρξαν σύντομοι χαιρετισμοί, ενώ την κύρια ομιλία, ανέλαβε να φέρει εις πέρας, ο πρόεδρος του παραρτήματος Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ, Γιώργος Καστραντάς.

Αναφέρθηκε στον αντιστασιακό αγώνα, στα 76 χρόνια της απελευθέρωσης της Τρίπολης, στα βασανιστήρια, στις φυλακίσεις, στις εκτελέσεις, σε διάφορα σημεία της Αρκαδίας, αλλά και στα επίκαιρα και ζωντανά μηνύματα του αγώνα ενάντια στον ναζισμό, στον φασισμό και στο σύστημα που δημιουργεί καινούργιες εγκληματικές συμμορίες, πολιτικά, δήθεν κόμματα, που ίσως κληθούν να αποτελέσουν τις χρήσιμες εφεδρείες».

«Τότε Χίτες, τώρα Χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες», φώναξαν αυτοί που παρευρέθηκαν στην λιτή εκδήλωση του Αγίου Νικολάου.

Έγινε προσκλητήριο νεκρών, ακολούθησαν καταθέσεις λουλουδιών και το δρώμενο, έκλεισε με σιγή ενός λεπτού για τον αγώνα και την θυσία των αντιστασιακών του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Φωτογραφία:  Στ. Ζορμπαλάς

Μοιράσου το άρθρο: