Εκδήλωση για τον Αρκάδα Ιωάννη Γιαννόπουλο, πραγματοποιεί, ο Δήμος Τρίπολης (Νομικό Πρόσωπο), η Περιφέρεια της Πελοποννήσου και η Ιερή Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Στην εκδήλωση, εμπλέκεται ο γνωστός Τριπολιτσιώτης, καλλιτέχνης Δημήτρης Ταλαγάνης.

Το δρώμενο, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου, ιδρυτή του 1ου σχολείου της Αμερικής και του 1ου διδασκάλου των ελληνοπαίδων της εποχής.

Το αφιέρωμα, είναι ενταγμένο στις πρόδρομες δράσεις που αφορούν την επέτειο των 200 χρόνων της εθνικής Παλιγγενεσίας.

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης, σχεδίασε και φιλοτέχνησε την προτομή του Ιωάννη Γιαννόπουλου, η οποία, λίγο πριν ταξιδέψει για την Αμερική, θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου της Τρίπολης.

» Μετά από 250 χρόνια, ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, θα ταξιδέψει για 2η φορά στην Αμερική, έχοντας νικήσει για πάντα το χρόνο, έχοντας συνομιλήσει με την ιστορία», όπως αναγράφει στο εσωτερικό της, η καλαίσθητη πρόσκληση που εκδόθηκε για τους σκοπούς της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση της Τρίτης θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα, ενώ οι καλεσμένοι θα πρέπει να βρίσκονται στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, μέχρι τις 18:45, αυστηρά.

Ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, αν και μαραγκός στο επάγγελμα, έμεινε στην ιστορία, γνωστός ως δάσκαλος και μάλιστα ο πρώτος Έλληνας δάσκαλος στις ΗΠΑ.

Δίδαξε ελληνική γλώσσα και ιστορία στα παιδιά των πρώτων εκείνων Ελλήνων αποίκων, στο σπίτι του, που υπάρχει μέχρι σήμερα, γνωστός ως το αρχαιότερο ξύλινο σχολείο που διασώζεται στις ΗΠΑ.

Η πρώτη ομαδική μετανάστευση Ελλήνων στην Αμερική, έγινε το 1768.

Ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, στην περιοχή «ελληνική παροικία», βόρεια της πόλης του Αγίου Αυγουστίνου, έκανε όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω και για το λόγο αυτό, θα τιμηθεί την Τρίτη στην Τρίπολη, σε δράση που θα παρουσιαστεί η προτομή του και που αμέσως μετά, θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ.

Για το «καλό κατευόδιο» του αείμνηστου Ιωάννη Γιαννόπουλου, δόθηκε σήμερα και συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη.

Δηλώσεις έκανε ο Μητροπολίτης Μαντινείας-Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Ελένη Καρούντζου και ο καλλιτέχνης της προτομής, κ. Δημήτρης Ταλαγάνης, ο οποίος και κάλεσε άπαντες να συνδράμουν, ώστε οι δράσεις για τα 200 χρόνια της Επανάστασης, να αγγίξουν όλο τον κόσμο, μέσα απ’ την μαζική και βιωματική συμμετοχή.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Μοιράσου το άρθρο: