Οπτικό-ηχητικό-μουσικό-θεατρικό δρώμενο για να τιμηθεί ο Αρκάδας Ιωάννης Γιαννόπουλος, έλαβε χώρα, σήμερα το βράδυ, στην Τρίπολη και στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου.

Η δράση, στόχευσε στην γνωστοποίηση της προσωπικότητας και του έργου του Ιωάννη Γιαννόπουλου.

Η λαμπρή εορτή, εντάχθηκε, στις πρόδρομες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια απ’ την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο αείμνηστος, δημιούργησε ελληνικό σχολείο στον Άγιο Αυγουστίνο, στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στα μέσα του 1760.

Με αφορμή την παραγγελία προτομής του, ο δήμος της Τρίπολης, το Νομικό του πρόσωπο, η Περιφέρεια της Πελοποννήσου και η Μητρόπολη της Μαντινείας και της Κυνουρίας, οργάνωσαν ηχηρή δράση, ώστε να αναδειχθεί η προσφορά του Γιαννόπουλου, στην διασπορά, πάνω σε θέματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής ιστορίας.

Η προτομή (την φιλοτέχνησε ο Τριπολιτσιώτης καλλιτέχνης Δημήτρης Ταλαγάνης), θα … ταξιδέψει στην Αμερική, μετά από 250 χρόνια, έχοντας νικήσει για πάντα, το χρόνο.

Θα τοποθετηθεί-σε ειδική εκδήλωση-, στο οίκημα που ο Γιαννόπουλος, μεταλαμπάδευσε την ελληνική παιδεία, υπηρετώντας, με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία, τα ελληνικά γράμματα, ως ο πρώτος Έλληνας δάσκαλος στις ΗΠΑ.

Το επιβλητικό δρώμενο, επιμελήθηκε ο Δημήτρης Ταλαγάνης.

Τραγούδησε η Γιώτα Βέη.

Παρουσία είχε και η σοπράνο Ελένη Μπακοπούλου, αλλά και η Κυριακή Τσακιρίδου (κρουστά, σολίστ).

Μετείχαν διάφορα σωματεία και σύλλογοι της Τρίπολης, όπως και το Μουσικό Σχολείο της Αρκαδικής πρωτεύουσας.

Το παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου της Τρίπολης, παραχώρησε σπάνιο φωτογραφικό υλικό για τις ανάγκες της δράσης, ενώ βοήθησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι Πρόσκοποι και ο κινηματογραφιστής, Γεράσιμος Βάκρος και ο γραφίστας Νίκος Σαλαπάτας.

• Στην Ελλάδα και στην Τρίπολη για την εκδήλωση, βρέθηκε και η κ. Στέλλα Κοκόλη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής.

• Προσκεκλημένος στην λαμπρή εκδήλωση ήταν και ο κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, γερουσιαστής της Πολιτείας Rhode Island.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Μοιράσου το άρθρο: