Οριακή κρίνεται η λειτουργία του νοσοκομείου Βόλου το οποίο εξυπηρετει ασθενείς καθημερινά, 365 μέρες το χρόνο με σύνθεση προσωπικού ασφαλείας. Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας Πάνος Παπανικολάου, που επισκέφτηκε σήμερα το Αχιλλοπούλειο. Σε δήλωσή του αναφέρει ότι πρόσφατα έκλεισαν δύο από τις οκτώ κλίνες στη ΜΕΘ, τα οργανικά κενά γιατρών είναι πολύ μεγάλα, όπως και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό. Ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ απευθύνει επείγουσα έκκληση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συνολικά στους αρμόδιους της πολιτείας για επείγοντα μέτρα σωτηρίας του νοσοκομείου με βασικό την άμεσή του ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό.

Ο κ. Παπανικολάου είχε σήμερα συναντήσεις με το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου. Σε αυτή τη συνάντηση παρόντες ήταν και επιστημονικοί υπεύθυνοι τμημάτων, εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας, καθώς και του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν τα προβλήματα του νοσοκομείου και κυρίως η δραματική έλλειψη προσωπικού.

– Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο υπηρετούν 73 ειδικευμένοι γιατροί κλάδου ΕΣΥ, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 150. Η κάλυψη σε οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών είναι κάτω από 50%.

Ο γιατρός αναφέρει ως χαρακτηριστικά προβλήματα υποστελέχωσης: στην Παιδιατρική κλινική υπηρετεί μόνο 1 – οι κενές οργανικές θέσεις είναι 7, στην Οφθαλμολογική μόνο 1 του οποίου επίκειται η συνταξιοδότηση – οι κενές οργανικές θέσεις είναι 4, στην ΩΡΛ μόνο 1 του οποίου επίκειται η συνταξιοδότηση – οι κενές οργανικές θέσεις είναι 5, στο Ψυχιατρικό μόνο 2 – οι κενές οργανικές θέσεις είναι 4.

Ο Πάνος Παπανικολάου τονίζει ότι ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο Γαστρεντερολογικό όπου δεν υπάρχει κανένας μόνιμος γιατρός – υπηρετεί μόνο 1 επικουρικός – ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι 3, και οι ενδοσκοπήσεις πεπτικού έχουν σταματήσει τελείως λόγω βλαβών στα ενδοσκόπια.

Επίσης στην Αιμοδοσία όπου υπηρετεί 1 γιατρός αποσπασμένη από άλλη μονάδα ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι 3, και αυτή η 1 ειδικευμένη γιατρός πρέπει να καλύπτει τόσο το τμήμα όσο και το κινητό συνεργείο αιμοδοσίας του οποίου το όχημα είναι πεπαλαιωμένο (30 ετών) και χωρίς μόνιμο οδηγό γιατί οι οδηγοί από χρόνια όπως σε όλα τα νοσοκομεία έχουν μετακινηθεί στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.

Η κατάσταση με τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού έχουν παραπέρα επιδεινωθεί τελευταία μετά την ρύθμιση που υποχρεώνει τους πτυχιούχους ιατρικής να κάνουν το αγροτικό πριν ξεκινήσουν ειδικότητα, τονίζει το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών.

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 200. Το εναπομείναν προσωπικό κυριολεκτικά υπερεξοντώνεται, τους οφείλονται χιλιάδες ρεπό και οι βάρδιες με 1-2 νοσηλευτές ανά 20-40 ασθενείς είναι η καθημερινή πραγματικότητα σε όλα τα τμήματα.

«Λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού λειτουργούν μόνο 5 χειρουργικές αίθουσες – η αναμονή στα τακτικά χειρουργικά περιστατικά φτάνει τους 2 ως 3 μήνες. Οι εμβαλωματικές δήθεν “λύσεις” με 3μηνες αποσπάσεις νοσηλευτών από άλλες μονάδες φυσικά δεν λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα», σημειώνει ο γιατρός.

Όπως αναφέρει, τεράστιες είναι επίσης οι ελλείψεις στο υπόλοιπο προσωπικό. Τεχνολόγοι παρασκευαστές κατηγορίας ΤΕ υπηρετούν μόνο 19, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 30. Τεχνολόγοι απεικόνισης κλάδου ΤΕ δεν υπηρετεί ούτε ένας. Οι κενές οργανικές θέσεις στις ψυχιατρικές δομές οι οποίες ανήκουν στο νοσοκομείο είναι πάνω από 50%.

«Συμπερασματικά, το νοσοκομείο λειτουργεί καθημερινά 365 μέρες τον χρόνο με σύνθεση “προσωπικού ασφαλείας”, σημειώνει ο κ. Παπανικολάου.

Όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, τονίζει είναι συχνές οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια για σημαντικές εργαστηριακές εξετάσεις, δεν γίνεται συντήρηση και επισκευή σε κρίσιμο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Οι φορείς του νοσοκομείου έχουν ζητήσει την προμήθεια και εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου για να σταματήσει η “αιμορραγία” προς τον ιδιωτικό τομέα πάνω από 10.000 παραπεμπτικών μαγνητικής τομογραφίας κάθε έτος.

Οι φορείς του νοσοκομείου συνολικά έχουν εκτιμήσει πως η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτείται μόνο για το νοσοκομείο Βόλου είναι ύψους 11 εκ. €, ενώ ο νέος σχετικός προγραμματισμός μέσω ΕΣΠΑ είναι μόνο 7 εκ ευρώ για όλη την Θεσσαλία.

Ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ απευθύνει επείγουσα έκκληση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συνολικά στους αρμόδιους της πολιτείας για επείγοντα μέτρα σωτηρίας του νοσοκομείου με βασικό την άμεσή του ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό.

Το νοσοκομείο Βόλου, αναφέρει, καλύπτει μια ευρεία περιοχή (Μαγνησία μαζί με Βόρειες Σποράδες) με πολύ μεγάλο πληθυσμό τόσο αστικό όσο και αγροτικό, με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, με χιλιάδες τουρίστες χειμώνα καλοκαίρι στο Πήλιο, στις παραλιακές περιοχές. «Η δραματική υποβάθμιση του νοσοκομείου Βόλου είναι σημαντικότατο πλήγμα συνολικά για την δημόσια δωρεάν περίθαλψη της χώρας», καταλήγει το συνδικαλιστικό στέλεχος που προσθέτει ότι δεν έχουν θέση οι δικαιολογίες και τα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα από την κυβέρνηση και απαιτείται τώρα λύση.

Μοιράσου το άρθρο: