Χ. Κασίμης: Στόχος, η καινοτόμος ελληνική γεωργία

Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και τη στρατηγική της ανασυγκρότησης της χώρας, καθώς και τις επενδυτικές δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, στις 6 το απόγευμα, στο Παυσίλυπο ο κ. Χαραλαμπος Κασίμης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών πόρων του αρμόδιου υπουργείο.

Ο κ. Κασίμης σήμερα στις 12 το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη τύπου στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στα όσα υλοποίησε ως τώρα η κυβέρνηση, αλλά και στους σχεδιασμούς της και στους στόχους, που είναι η ελληνική γεωργία να γίνει βιώσιμη, καινοτόμα και εξωστρεφής. Εισαγωγικά σημείωσε ότι πέραν των κρίσιμων συζητήσεων για την καθημερινότητα του αγρότη υπάρχει και το μέλλον, το οποίο συνδέεται με τις εξελίξεις που αφορούν τόσο την ΕΕ και το μέλλον της ΚΑΠ όσο και τις εξελίξεις της διεθνούς οικονομίας, που επηρεάζουν τη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η ελληνική γεωργία θα κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προετοιμαστεί για τις διεθνείς εξελίξεις. Ο κ. Κασίμης ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια οι πόροι τους οποίους η χώρα παίρνει από την ΚΑΠ, ακόμα και αν δεν μειωθούν θα υφίστανται έναν αυστηρό έλεγχο, επομένως θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την άριστη αξιοποίηση αυτών. Θα εισρεύσουν περίπου 20 δις στην ελληνική γεωργία αυτήν την προγραμματική περίοδο, 5 περίπου δις θα είναι οι πόροι που αφορούν τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, στο δεύτερο πυλώνα. Ενα άλλο ζήτημα είναι πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι ώστε να βρεθούμε στις διεθνείς αγορές με ανταγωνιστικούς όρους προκειμένου οι πόροι αυτοί να πάνε στους κατάλληλους δικαιούχους. “Εμείς θέλουμε να μετατοπίσουμε το παραγωγικό πρότυπο της χώρας σε ό,τι αφορά τον αγροτικό μοντέλο άμεσα εξαρτημένο από τις επιδοτήσεις σε ένα μοντέλο ποιότητας, ταυτότητας, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας.

Θα γίνει μέσα από τη στόχευση στην ποιοτική αναβάθμιση”, ανέφερε ο γενικός γραμματέας σημειώνοντας ότι παράλληλα θα πρέπει να γίνει διαχείριση χρόνων προβλημάτων, όπως αυτό του δημογραφικού, στηρίζοντας τους νέους αγρότες. την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος του κόστους παραγωγής με παρεμβάσεις για τη μείωσή του. Επίσης να γίνουν παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή. Επόμενος μεγάλος στρατηγικός στόχος είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των παραγόμενων προϊόντων. “Εάν αυτή η ευκαιρία χαθεί, δε θα υπάρξουν άλλες αντίστοιχες ευκαιρίες”, είπε συμπερασματικά ο κ. Κασίμης.

Σε ό,τι αφορά τα όσα έγιναν μέχρι σήμερα ο κ. Κασίμης ανέφερε ότι “ ως κυβέρνηση είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι διότι, πρώτον, καταφέραμε να έχουμε εγκεκριμένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που έχει καθαρή εισροή πόρων περίπου 5 δις που μαζί με τη δημόσια δαπάνη φτάνουν τα 6 δις” δεύτερον, είπε, τη διετία 2015-2016 υπήρξε η υψηλότερη απορρόφηση πόρων στο πρόγραμμα, αφου 1,5 δις πληρώθηκε στους δικαιούχους αυτά τα δυο χρόνια. Τρίτον, παρά τα προβλήματα, έχει ξεκινήσει η προκήρυξη μέτρων δυο χρόνια νωρίτερα από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Είμαστε έτοιμοι, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, μέχρι το τέλος του 2017 να έχουμε προκηρύξει τον μεγαλύτερο όγκο των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης. Ανέφερε αναλυτικά ποια προγράμματα έχουν προκηρυχθεί ήδη και ποιά έπονται. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το φορολογικό, ανέφερε ότι δεν θα είναι τόσο μεγάλες οι επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά θα αυξάνει τα βάρη σε όσους έχουν μεγάλα εισοδήματα, σε ό,τι αφορά την πληρωμή στο βαμβάκι θα γίνει πριν το Πάσχα, την πρώτη εβδομάδα του Απρίλη, ενώ δε δόθηκε απάντηση για τα χρήματα του πετρελαίου για τα οποία πρέπει να απαντήσει το υπουργείο οικονομικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος