Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη η “αναχαίτιση” των fake news

Οι ψευδείς ειδήσεις υπήρχαν ανέκαθεν αλλά πλέον αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα επηρεασμού της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής επισήμανε μεταξύ άλλων η Σόνια Χαϊμαντά, δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, τονίζοντας ότι το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί δια της σωστής παιδείας, περισσότερο και από το φόβο επιβολής προστίμων. Η κ. Χαϊμαντά που πρόσφατα έλαβε μέρος στο φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, στις Βρυξέλλες, μίλησε σε εκδήλωση με θέμα την ενημέρωση στο διαδίκτυο και τις ψευδείς ειδήσεις σήμερα στο Public Βόλου. H  εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία του Ομίλου Καρεκλίδη.

Εξήγησε ότι οι ψευδείς ειδήσεις πάντα ωφελούν κάποιον ενώ μεταδίδονται πολύ γρήγορα και είναι 9000% περισσότερο διεισδυτικές απ’ ότι οι πραγματικές ειδήσεις. “Γιατί αυτοί που έχουν συμφέρον να μεταδοθεί, πειράζουν τον αλγόριθμο του διαδικτύου και έχουμε μία γεωμετρική πρόοδο της διείσδυσης σε δυναμικά και νεανικά κοινά”. Αναφέρθηκε στο μηχανισμό διαμοιρασμού της είδησης μέσω των κοινωνικών δικτύων με τη χρήση ψεύτικων προφίλ. “Μέσω αυτών των προφίλ αναπαράγει με πάρα πολύ δραματικό τρόπο και μεγεθυνόμενο ρυθμό, ένα ψέμα που θα ωφελήσει ή τον ίδιο από τις διαφημίσεις που θα έρθουν μετά από την Google ή κάποια πολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Λένε ότι αν και οι Αμερικανοί είναι ενεργοί στα social media κατά 62%, οι αμερικανικές εκλογές είχαν τέτοια έκβαση λόγω και των fake news. Το Brexit ψηφίστηκε χάρις ή εξαιτίας, στα fake news”, ανέφερε.

Επισήμανε ότι όλα τα κόμματα στη χώρα χρησιμοποιούν παρόμοιους μηχανισμού και μέσω των chat bots, που είναι ψεύτικοι λογαριασμοί που μεταδίδουν την είδηση με έναν ρομποτικό τρόπο, προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη η “αναχαίτιση” των fake news
Προσπάθειες ανάσχεσης του φαινομένου

Όπως ανέφερε η κ. Χαίμαντά, το Facebook, ο ιδρυτής του οποίου έχει πέσει και ο ίδιος θύμα ψευδούς είδησης με αποτέλεσμα να χάσει κατά πολύ η μετοχή της εταιρείας του, έχει ξεκινήσει την ενεργοποίηση του παρατηρητηρίου ψεύτικων ειδήσεων. “Εάν, λοιπόν, αντιληφθεί κάποιος ότι υπάρχει μία ψεύτικη είδηση, μπορεί να βάλει ένα στικ δίπλα και να στιγματίσει μία είδηση ως fake news.  Εάν ο αλγόριθμος δείξει ότι παραπάνω από 100 άτομα χαρακτήρισαν αυτή την είδηση ως fake news, τότε την κατεβάζει και αν είναι πάνω από 1000 ή 2000 τότε κατεβάζει και το site. Βέβαια, αυτό έχει και έναν αντίλογο γιατί μπορούμε να φτάσουμε σε χώρες και σε αγορές μη ώριμες δημοκρατικά, όπως η Β. Κορέα ή η Τουρκία, όπου εάν μία αληθινή είδηση χαρακτηριστεί ως ψεύτικη, τότε πάμε σε μία άλλη κατάσταση που ούτε ο Όργουελ δεν θα μπορούσε να το φανταστεί”. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 12% των χρηστών του facebook αναρτούν ψευδή πληροφόρηση για τις προτιμήσεις τους και για τη ζωή τους με πρωταθλητές τους άνδρες.

Τόνισε ότι η σωστή παιδεία είναι ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίσει κάποιος την αληθινή από την ψεύτικη είδηση, ενώ πολλές χώρες έχουν επιλέξει το δρόμο της καταστολής, του φόβου, της απειλής και του προστίμου. “Οι Γερμανοί και οι Σουηδοί έχουν θεσμοθετήσει διοικητικές κυρώσεις, όταν αντιληφθούν ότι υπάρχει fake news σε μέσα που μπορούν να ταυτοποιηθούν, κατεβάζουν τα σάιτ και επιβάλλουν πρόστιμα που δεν ξέρω ειλικρινά εάν μπορεί κανείς να τα αποπληρώσει”.
Επιπλέον ανέφερε ότι η τρομερή εξάπλωση των fake news σχετίζεται και με την επιλογή των χρηστών του διαδικτύου για δωρεάν ενημέρωση, την αναξιοπιστία κάποιων δημοσιογράφων που αποδεδειγμένα πληρώνονται για να γράφουν ψευδείς ειδήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος