Εξαλείφονται τα φαινόμενα ρατσισμού στα σχολεία του Βόλου

Μετριάζονται, με τάση να εξαλειφθούν, τα φαινόμενα ρατσισμού στα σχολεία, ενώ και εκτός σχολικού χώρου, οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες που διαμένουν στο Βόλο, δεν πέφτουν θύματα ρατσιστικών συμπεριφορών.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στην αντιρατσιστική εκδήλωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που οργανώθηκε από το 4ο Γενικό Λύκειο Βόλου σήμερα στο «Αχίλλειον».

Όπως δήλωσε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, στην προετοιμασία της εκδήλωσης συμμετείχαν όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου, οι οποίοι δημιούργησαν τα δρώμενα. «Το καρκίνωμα του ρατσισμού, όπως αυτά τα παιδιά μας έδειξαν, μπορεί να εξαλειφθεί μόνο με ένα τρόπο: Ξεκινώντας από τον ίδιο μας τον εαυτό. Αποβάλλοντας, πρώτα απ’ όλα, έστω και τον μικρό ρατσιστή που κρύβουμε μέσα μας και αναδεικνύοντας τον άνθρωπο που κρύβουμε μέσα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Σαβελίδης.

Εξαλείφονται τα φαινόμενα ρατσισμού στα σχολεία του Βόλου

Ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Νίκος Ιωαννίδης τόνισε ότι το μήνυμα που περνάει από την εκδήλωση είναι ότι το σχολείο πρέπει να βοηθάει τα παιδιά να ενεργοποιούνται ενάντια στον ρατσισμό. Αναφορικά με περιστατικά ρατσιστικών φαινομένων σε συνδυασμό με τα φαινόμενα bullying, ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε ότι παλιότερα είχαν παρουσιαστεί τέτοια φαινόμενα, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίησης της μαθητικής κοινότητας, ενώ εκτίμησε ότι τα φαινόμενα αυτά μετριάζονται και σταδιακά εξαλείφονται.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, ψυχολόγος στην «Άρσις» που διαθέτει τον ξενώνα στη Μακρινίτσα, δήλωσε ότι η «Άρσις» φτιάχνει safe space στα camp προσφύγων, όπως στα Διαβατά για τα ασυνόδευτα ανήλικα, για να προστατεύονται στο διάστημα που δεν μπορούν να πάνε σε κάποιο ξενώνα, καθώς το καλοκαίρι υπήρχαν 2000 ανήλικα σε αναμονή για να πάνε στους ξενώνες ανά την Ελλάδα. Ακόμη οργανώνει εκδηλώσεις σε σχολεία για τα δικαιώματα των ανήλικων προσφύγων.

Όπως είπε, ο ξενώνας της «Άρσις» στη Μακρινίτσα έχει δυναμικότητα 30 ατόμων και σήμερα φιλοξενούνται 23 παιδιά, αλλά και οι υπόλοιπες θέσεις είναι κλεισμένες, διότι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα στείλει τις επόμενες 2-3 εβδομάδες άλλα επτά προσφυγόπουλα.

Εξαλείφονται τα φαινόμενα ρατσισμού στα σχολεία του Βόλου

«Στην κοινωνία του Βόλου δεν υπάρχουν πληροφορίες για ρατσιστικές συμπεριφορές κατά των παιδιών, κυρίως διότι είναι πιο μικρή η κοινωνία και καλλιεργημένος ο κόσμος», δήλωσε ακόμη, ο ψυχολόγος.

Στη Μακρινίτσα φιλοξενούνται ασυνόδευτα ανήλικα από τη Συρία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και χώρες της Αφρικής, όπως Αλγερία και Μαρόκο,

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, εκπρόσωποι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιδήμαρχος Παιδείας Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας -Μαγνησίας, ταξίαρχος Γιάννης Τόλιας, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Βασίλης Καραΐσκος, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης, καθηγητές του σχολείου και οι 350 μαθητές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος