Αύριο Παρασκευή, 8 Ιουλίου, οργανώνεται από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας η καθιερωμένη μεγάλη καλοκαιρινή αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου κατά τις 9:30 μ.μ., ύστερα από την επιτυχημένη λειτουργία του 17ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας και Διαστημικής. Στην αστροβραδιά θα συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές του Θερινού Σχολείου με τους γονείς και φίλους τους, αλλά και πάρα πολλοί Βολιώτες, καθώς και πολυάριθμοί τουρίστες που περνούν τις διακοπές τους στη Μαγνησία.

Για όσους δεν έχουν δικό τους μέσο, η εκκίνηση θα γίνει με λεωφορείο της Εταιρείας, το οποίο θα ξεκινήσει από το 1ο Λύκειο Βόλου (Κύπρου 48 – Παγκύπριο Διδακτήριο), στις 8:30 μ.μ. ακριβώς, για να μεταβεί στο 2ο πάρκινγκ αυτοκινήτων προς το Χιονοδρομικό Κέντρο. Εκεί η Παρατηρησιακή Ομάδα της Εταιρείας θα στήσει τα τηλεσκόπια και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν με αυτά τα διάφορα αντικείμενα του έναστρου ουρανού: τη Σελήνη, που θα βρίσκεται στη Δύση της, σε φάση μηνίσκου, το Δία με τους 4 μεγάλους δορυφόρους του, τον Κρόνο με του Δακτυλίους του, τον Άρη με το κοκκινωπό χρώμα του, διάφορους λαμπρούς και διπλούς αστέρες του ουρανού, σμήνη αστέρων, και γαλαξίες.

Κατά τη διάρκεια της αστροβραδιάς ένα μέλος της Εταιρείας με ακτίνες λέιζερ, θα δείξει και θα «ξεναγήσει» τον κόσμο στους αστέρες και στους αστερισμούς του ουρανού, με την ιστορία και τη μυθολογία τους.

Κατά τις 11 το βράδυ θα συγκεντρωθούν όλοι προς το Χάνι του Ζήση, όπου πριν από το φαγητό, θα προβληθεί ειδική ταινία για τη ζωή και τις εργασίες των αστροναυτών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Όταν πια τελειώσουν όλα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι αστροπαρατηρητές, με το πούλμαν και τα Ι.Χ. τους, θα κατηφορίσουν προς το Βόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό 17ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, στο οποίο δίδαξαν 13 καθηγητές και ερασιτέχνες αστρονόμοι, ήταν εξίσου πετυχημένο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αφού στο τμήμα των αρχαρίων προσήλθαν και διδάχτηκαν τα μαθήματα 26 μαθητές στο τμήμα αρχαρίων, 13 στο τμήμα των προχωρημένων και άλλοι 13 στο παρατηρησιακό τμήμα. Χθες το βράδυ δε σε μια σεμνή τελετή δόθηκαν οι τίτλοι σπουδών σε όλους του μαθητές παρουσία μερικών επισήμων.

sxoli

Μοιράσου το άρθρο: